Stemming

Santokhi nieuwe president Suriname, de door Interpol gezochte Brunswijk wordt vicepresident

Chan Santokhi (l) en Ronnie Brunswijk (m). Beeld ANP
Chan Santokhi (l) en Ronnie Brunswijk (m).Beeld ANP
ANP

Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk zijn met algemene stemmen gekozen tot respectievelijk president en vicepresident van Suriname. Dat gebeurde in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblée, het parlement van Suriname. Ze worden donderdag geïnstalleerd.

Het was al vrijwel zeker dat beide kandidaten zonder problemen zouden worden gekozen. Zij waren de enige kandidaten. De grootste oppositiepartij, de NDP van vertrekkend president Desi Bouterse, had de afgelopen dagen al duidelijk gemaakt dat zij geen kandidaten voor zou stellen.

De vergadering werd geopend door Ronnie Brunswijk in zijn functie van voorzitter van het parlement. Omdat hij zelf kandidaat was voor het vicepresidentschap gaf hij de voorzittershamer tijdelijk over aan de waarnemend voorzitter van de assemblée.

Vanuit de Surinaamse samenleving kwam kritiek op het kandidaatschap van Brunswijk. Hij is in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel en wordt gezocht door Interpol.

Nu Brunswijk desondanks is gekozen als vicepresident zal hij zijn voorzitterschap van het parlement neerleggen. Zijn ABOP-partijgenoot Marinus Bee neemt die taak over.

Bouterse was ook aanwezig bij de vergadering. Hij feliciteerde Santokhi en Brunswijk met hun verkiezing en zegde zijn medewerking toe. ‘’Als u mij nodig hebt, weet u me te vinden’', aldus Bouterse.

Na afloop van de vergadering hebben de vier politieke leiders van de coalitie hun nieuwe regeerprogramma ondertekend en een toelichting gegeven. De nieuwe regering wil de eerste negen maanden focussen op de aanpak van de coronacrisis, de belabberde financieel-economische situatie en armoedebestrijding.

Hoewel Santokhi officieel nog niet aan zet is, heeft zijn team zich de afgelopen weken intensief bemoeid met de financiële problemen, zoals het betalen van de ambtenarensalarissen. Volgens Santokhi overtreft de crisis “elk worst case scenario.” Volgens hem staat Suriname aan de rand van een financiële afgrond. ‘’De kas is zo goed als leeg’', aldus de nieuwe president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden