Mali

Sancties tegen Mali opgeheven met nieuwe burgerregering

Oppositieleider Soumaïli Cissé, hier op campagne bij de vorige presidentsverkiezingen in 2018 in Mali . Voor de derde keer  verloor hij en eindigde hij als tweede bij presidentsverkiezingen. Hij is na zijn ontvoering door jihadisten afgelopen voorjaar vrijgelaten.
 Beeld AFP
Oppositieleider Soumaïli Cissé, hier op campagne bij de vorige presidentsverkiezingen in 2018 in Mali . Voor de derde keer verloor hij en eindigde hij als tweede bij presidentsverkiezingen. Hij is na zijn ontvoering door jihadisten afgelopen voorjaar vrijgelaten.Beeld AFP

Ecowas heeft de sancties tegen Mali opgeheven, nu in Bamako een overgangsregering is samengesteld. 

Bijna twee maanden na de militaire staatsgreep in Mali lijkt het stof neer te dalen. Zo heeft het regionale economische blok van vijftien West-Afrikaanse landen Ecowas eerder deze week sancties tegen het land opgeheven. Die waren ingesteld na de staatsgreep in augustus toen militairen in opstand kwamen tegen president Ibrahim Boubacar Keita. Het parlement en de regering werden destijds ontbonden en een militaire raad ingesteld. 

De eis van Ecowas, dat een overgangsregering van burgers benoemd moest worden en de kolonels een stap terug moesten doen, is grotendeels ingewilligd. Eind september werd Bah N’Daou (70) beëdigd als president, een voormalig kolonel en minister van defensie. Verder werd de rasdiplomaat Moctar Ouane (64), die  jarenlang de permanente vertegenwoordiger van Mali bij de Verenigde Naties was en ruim zeven jaar minister van buitenlandse zaken, benoemd tot premier. 

Ouane kwam deze week met de namen van 24 ministers. Daar zaten voor Ecowas voldoende burgers bij om het handelsverbod met Mali op te heffen, evenals de blokkade op financiële transacties. Ook werden de grenzen met omliggende landen weer geopend.  

Militairen hebben sleutelposities

Weliswaar zijn ‘slechts’ vier ministers kolonel, maar die nemen wel meteen sleutelposities in met portefeuilles als veiligheid, defensie, territoriaal bestuur en nationale verzoening. Bovendien is de coupleider, kolonel Assimi Goïta, vicepresident geworden. Zo houden de militairen een stevige vinger in de bestuurlijke pap van Mali. 

De voorzitter van Ecowas, de Ghanese president Akufo-Addo liet weten dat de militaire raad die na de coup was opgericht moet worden opgeheven. Ook moet iedereen die tijdens de staatsgreep gevangen is gezet, worden vrijgelaten.

De nieuwe regering staat nu voor de taak orde te scheppen in de grote  chaos in het land en binnen anderhalf jaar nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Een eerste succes heeft ze al geboekt.  De belangrijkste oppositieleider van het land, die vlak voor de omstreden parlementsverkiezingen eind maart door jihadisten werd ontvoerd, is volgens persbureau AP en lokale media vrijgelaten. 

En niet alleen deze Soumaïla Cissé, die drie keer tweede was geworden bij presidentsverkiezingen, zou weer op vrije voeten zijn.  Ook de Franse ontwikkelingswerker Sophie Petronin, die vier jaar geleden werd ontvoerd, is vrijgelaten en onderweg naar de hoofdstad Bamako.

Een gevangenenruil in stilte

Afgelopen dagen werden ook zo’n 180 jihadisten vrijgelaten die in handen van het Malinese leger waren gevallen. Het lijkt er op dat in alle stilte een gevangenenruil is uit onderhandeld.

De terugkeer van Cissé wordt als een belangrijke ondersteuning gezien voor het democratisch proces in Mali, zeker door tal van oppositiegroepen die zich verenigd hebben in M5, en in de zomer de protesten tegen de vorige president leidden.

Sinds de vorige militaire staatsgreep in 2012 wordt Mali geteisterd door aan Al-Qaida en IS gelieerde terreurorganisaties die inmiddels grote delen van het land in handen hebben. De landen die verenigd zijn in Ecowas, maar ook Frankrijk en de Verenigde Staten, zien stabiliteit in Mali als voorwaarde om verspreiding  van terrorisme naar de buurlanden te voorkomen. Met de komst van een nieuwe regering lijkt een eerste stap gezet. 

Lees ook:

Coupplegers Mali wijzen interim-president aan en doen een kleine stap terug.

Mali heeft sinds de militaire coup van ruim een maand geleden een nieuwe interim-president. Maar die staat wel erg dicht bij de militairen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden