Frankrijk

Sancties tegen 18 Franse militairen na ‘oproep tot verzet’ in open brief aan Macron

De Franse premier Jean Castex. Beeld AP
De Franse premier Jean Castex.Beeld AP

Achttien militairen die een open brief aan minister-president Emmanuel Macron ondertekenden waarin ze waarschuwden voor het risico op een ‘burgeroorlog’ in Frankrijk, moeten zich voor een militaire raad verantwoorden, zei de stafchef van de strijdkrachten woensdag. Volgens generaal François Lecointre kunnen ze worden ontslagen of gedwongen met pensioen te gaan.

De brief werd gepubliceerd in een rechts-conservatief weekblad, zond een schokgolf door Frankrijk en werd alom geïnterpreteerd als een oproep tot verzet.

In het schrijven wordt de regering aangespoord het land te verdedigen tegen de politieke islam, de ‘hordes uit de voorsteden’ (oftewel de banlieues, waar veel immigranten wonen), anarchisten en antiracismeactivisten. De oudgedienden waarschuwen voor een burgeroorlog die 'duizenden levens’ kan gaan kosten, en een uiteenvallen van Frankrijk.

Premier Jean Castex noemde de inmenging in de politiek door militairen ‘een initiatief dat ingaat tegen al onze republikeinse principes, van eer en plicht van het leger’. De achttien militairen die zich moeten verantwoorden, onder wie vier officieren, behoorden tot de honderden ondertekenaars van de open brief. “Ik geloof dat hoe groter de verantwoordelijkheden, hoe sterker de verplichting van neutraliteit en het geven van het goede voorbeeld”, zei generaal Lecointre.

Ook minister van Defensie Florence Parly had zich al uitgesproken tegen de inhoud van de brief. Volgens Parly spreken de ondertekenaars ‘namens zichzelf’ en niet namens de strijdkrachten of Frankrijk.

De belangrijkste initiatiefnemers van de brief zouden banden hebben met extreemrechtse anti-immigratiebewegingen in Frankrijk. De eerste ondertekenaar, Jean-Pierre Fabre-Bernadac, voerde in de jaren negentig de beveiliging uit voor de leider van het rechts-populistische Front National, meldde de krant Canard Enchaine. Een andere hooggeplaatste ondertekenaar werd enkele jaren geleden opgepakt in Calais tijdens een Pegida-demonstratie tegen immigratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden