Corruptie

Samsung-baas gaat opnieuw door het stof, nu wegens moreel falen

Samsung-topman Jay Y. Lee biedt zijn excuses aan tijdens een persconferentie in Seoul. Beeld AP
Samsung-topman Jay Y. Lee biedt zijn excuses aan tijdens een persconferentie in Seoul.Beeld AP

De topman van het Zuid-Koreaanse concern Samsung biedt excuses aan voor corruptiepraktijken. Maar niet iedereen is overtuigd.

Voor het eerst in vijf jaar gaf hij een persconferentie en weer ging het om het aanbieden van excuses. Jay Y. Lee, de topman van het Zuid-Koreaanse concern Samsung, erkende woensdag in Seoul voor het oog van de camera’s dat hij moreel heeft gefaald in een corruptieschandaal dat het land schokte.

“We hebben op momenten gefaald aan de verwachtingen van de samenleving te voldoen”, zei een deemoedige Lee. “We hebben zelfs mensen teleurgesteld en zorgen berokkend, omdat we ons niet strikt aan de wet en de ethische normen hielden.” Hij beloofde bovendien dat hij het roer van Samsung, tot nu toe een familiebedrijf, niet aan een van zijn kinderen zal overdragen.

Behalve vanwege corruptie bood Lee zijn verontschuldigingen aan voor het tegenwerken van vakbondsactiviteiten bij Samsung. De voorzitter van het bekendste bedrijfsonderdeel, Samsung Electronics, werd daar in december voor veroordeeld. Lee beloofde gisteren de rechten van werknemers voortaan te respecteren.

Grote bedragen betaald in ruil voor gunsten

Samsung raakte in 2016 verwikkeld in een corruptieschandaal rond de toenmalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Park had, via een duistere adviseur en vriendin, grote bedrijven als Samsung en LG enorme bedragen laten betalen in ruil voor gunsten. Park moest na massale burgerdemonstraties begin 2017 het veld ruimen. Ze werd afgezet door het hooggerechtshof en later tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude en machtsmisbruik.

Parks opvolger Moon Jae-in is onder meer gekozen vanwege zijn belofte dat hij de invloed op de samenleving van de grote bedrijven, chaebols in het Koreaans, zou inperken. Samsung-topman Lee werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, die later werd gehalveerd en uitgesteld. Maar het hooggerechtshof heeft die beslissing weer teruggedraaid, wat betekent dat Lee wellicht alsnog jaren de cel in moet.

Jay Y. Lee (51) volgde in 2014 zijn vader Lee Kung-hee op toen die een hartaanval kreeg. De verwachting was dat een van zijn kinderen in de toekomst ook weer de leiding zou krijgen bij Samsung. Maar een speciale commissie die door het bedrijf is opgezet na het corruptieschandaal adviseerde Lee in maart af te zien van erfopvolging en excuses aan te bieden. Dat heeft de topman nu gedaan, maar zonder veel concrete maatregelen aan te kondigen.

Fouten tijdens de Sars-epidemie

Veel critici in Zuid-Korea vermoeden daarom dat Lee vooral de publieke opinie wil bewerken. Zo noemt Kim Woo-chan, hoogleraar financiën aan de Korea Business School, tegenover persbureau Reuters de verontschuldigingen van Lee ‘vaag’. De laatste keer dat de topman voor de media verscheen was in 2015, toen hij excuses aanbood omdat het bedrijf fouten had gemaakt tijdens de Sars-epidemie.

Samsung is een van de grootste bedrijven ter wereld. Naast de bekende elektronica zoals telefoons, televisies en computerchips bouwt het concern onder meer schepen en exploiteert het pretparken en hotels.

Lees ook:

Bedrijfsdynastieën domineren Z-Korea

President Park moet opstappen vanwege corruptie. Grote bedrijven, de chaebols, blijven achter de schermen invloedrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden