Europese top

Rutte terughoudend over vaccinatiecertificaten

Voorzitter Ursula von der Leyen (voorgrond) van de Europese Commissie en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad donderdagavond tijdens de persconferentie in Brussel na afloop van hun videovergadering met de EU-regeringsleiders. Beeld AFP
Voorzitter Ursula von der Leyen (voorgrond) van de Europese Commissie en voorzitter Charles Michel van de Europese Raad donderdagavond tijdens de persconferentie in Brussel na afloop van hun videovergadering met de EU-regeringsleiders.Beeld AFP

Vooral Europese vakantielanden dringen aan op een prikbewijs, maar volgens de VVD-premier zijn er nog te veel open vragen.

Demissionair premier Mark Rutte blijft sceptisch staan tegenover een snelle introductie van een Europees vaccinatiecertificaat. Een aantal andere EU-landen dringt daarop aan met het oog op het toerismeseizoen. “Het is nog in ontwikkeling”, aldus de premier donderdagavond na een extra (virtuele) EU-top over een aantal corona-kwesties.

“Het is te vroeg om van een regeling te spreken”, zei de VVD-premier. “Er zijn nog steeds geen absolute zekerheden over het effect van de vaccinaties op de besmettelijkheid.”

Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf een wat positievere draai aan de discussie. “Iedereen was het erover eens dat we een digitaal vaccinatiecertificaat nodig hebben”, zei ze. Volgens EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal de technische ontwikkeling van zo’n digitaal document nog minstens drie maanden werk vergen. Zij dringt aan op een gezamenlijke Europese aanpak, waarbij ze specifiek de techbedrijven Apple en Google noemde als mogelijke kapers op de kust.

Rutte “hoopt van harte dat we tegen de zomer een heel eind verder zijn, maar ik zou daar niets definitiefs over willen zeggen. Ook in Nederland moeten we er nog een debat over voeren. In ons land, waar de medisch- ethische vraagstukken altijd zwaar worden gewogen, ligt er nog een aantal fundamentele vragen die we nog onvoldoende hebben uitgeboord.”

Lees ook:
Nog genoeg coronaproblemen op EU-top, met vaccinleveringen en vaccinatiecertificaten

Op een extra EU-top steken regeringsleiders donderdag en vrijdag de koppen bij elkaar over onder meer vaccinproblemen en vaccinatiecertificaten.

Vaccinatie-paspoorten moeten het toeristenseizoen redden, de EU denkt er nog even over na

EU-regeringsleiders bespraken in januari al het Griekse voorstel dat toerismeseizoen moet redden. Maar de twijfel over de zin van vaccinatie-certificaten is groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden