Politieke steun

Rutte bezoekt Oekraïne en gaat langs bij president Zelenski

Premier Mark Rutte bezoekt een verwoeste wijk in Irpin. Beeld AP
Premier Mark Rutte bezoekt een verwoeste wijk in Irpin.Beeld AP

Het is de eerste keer sinds het begin van de oorlog dat premier Rutte een bezoek brengt aan Oekraïne. ‘We moeten Oekraïne op alle mogelijke manieren blijven steunen’.

Isabel Bolle

Premier Mark Rutte bracht maandag een bezoek aan Oekraïne, voor het eerst sinds de Russische invasie eind februari. Hij werd rondgeleid in Borodjanka, Boetsja en Irpin – voorsteden van de hoofdstad Kiev, waar tijdens de Russische bezetting enkele maanden geleden grote aantallen burgers op vaak gruwelijke wijze zijn gedood.

In Boetsja vertelde Rutte aan RTL dat de gesprekken met lokale vertegenwoordigers en de kapotgeschoten gebouwen om hem heen een ‘ongelooflijke indruk’ achterlieten. “Als je hier bent, dan voel je nog meer hoe belangrijk het is dat het Westen, Nederland, wij allemaal helpen. En dat we bereid zijn een prijs te betalen, een prijs te betalen om de Russische agressie tegen Oekraïne een halt toe te roepen, met wapens, met humanitaire hulp en sancties”, zei hij.

“En daar betalen wij ook een prijs voor natuurlijk: hogere prijzen, hogere kosten voor energie. Maar die moeten we bereid zijn te betalen. Want als we dit normaal zouden vinden, dat het ene land het andere land binnenvalt, en dat het andere land met zoveel geweld wordt geconfronteerd, dan komt dat ook naar ons toe. We mogen het nooit normaal vinden.”

Ontmoeting met Zelenski

Na zijn bezoek aan de voorsteden reisde Rutte door naar Kiev, voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Sinds het uitbreken van de oorlog hebben Rutte en Zelenski meerdere keren met elkaar gesproken, altijd via telefoon- of videoverbinding.

Maar nu stonden ze tegenover elkaar; de premier werd in Kiev door Zelenski verwelkomd met een ferme handdruk. Later gaven de twee een gezamenlijke persconferentie, waar Rutte opriep de steun aan Oekraïne niet te laten afzwakken. “Deze oorlog duurt misschien langer dan we verwacht of gehoopt hadden”, zei hij. “Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen en passief toekijken hoe het zich uitspeelt. We moeten gefocust blijven en Oekraïne op alle mogelijke manieren blijven steunen”.

Premier Rutte en president Zelenski gaven maandag een gezamenlijke persconferentie.  Beeld REUTERS
Premier Rutte en president Zelenski gaven maandag een gezamenlijke persconferentie.Beeld REUTERS

Zelenski liet weten dankbaar te zijn voor de tot nu ontvangen steun. “Als het gaat over de hoeveelheid militaire ondersteuning die er is geleverd, staat Nederland in de top tien”, schreef hij in een bericht op zijn Telegramkanaal. Tot nu toe heeft Nederland 172,2 miljoen euro aan militaire hulp aan Oekraïne verschaft, zo maakte minister van defensie Kajsa Ollongren vorige week bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Op de Navo-top in Madrid eind juni liet Ollongren ook weten dat Nederland nog eens drie pantserhouwitsers - het zwaarste geschut dat de landmacht bezit- naar Oekraïne zal sturen, na er eerder vijf te hebben geleverd. Ook Duitsland zal drie extra pantserhouwitsers leveren.

Hoewel het voor Rutte het eerste bezoek aan Zelenski was sinds het begin van de oorlog, ging een groot aantal regeringsleiders hem al voor; eerder hadden onder anderen de Britse premier Boris Johnson, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron al een ontmoeting met de Oekraïense president. Tot nu toe was minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger die langsging in Kiev, hij was er afgelopen mei.

Lees ook:

Minister Hoekstra in Kiev: ‘Deze wreedheid maakt je sprakeloos’

Hoekstra bracht vanochtend een verrassingsbezoek aan Kiev, het eerste bezoek van een Nederlandse minister aan Oekraïne sinds de oorlog begon. ‘Als je ernaast staat, zie je pas hoe verschrikkelijk hier is huisgehouden.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden