Zr.Ms. Evertsen

Russische ‘intimidatiepraktijken’ bij Nederlands marineschip in Zwarte Zee

Het marineschip Zr.Ms. Evertsen (rechts) in de Bosporus, op weg naar de Zwarte Zee Beeld REUTERS
Het marineschip Zr.Ms. Evertsen (rechts) in de Bosporus, op weg naar de Zwarte ZeeBeeld REUTERS

Russische gevechtsvliegtuigen hebben volgens het Nederlandse ministerie van Defensie vorige week voor “onveilige situaties” gezorgd bij het marineschip Zr.Ms. Evertsen.

ANP

Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) noemt het optreden van de Russen “onverantwoord”.

De bewapende vliegtuigen vlogen urenlang laag over het schip en voerden schijnaanvallen uit. Ook werd de elektronische apparatuur van het fregat verstoord. Het ministerie spreekt van “intimidatiepraktijken”. Het incident had vorige week donderdag in de Zwarte Zee nabij de Krim plaats.

Nederland zal zijn beklag doen bij de Russische autoriteiten, aldus Bijleveld. “Zr.Ms. Evertsen heeft het volste recht om daar te varen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort agressieve acties, die bovendien de kansen op ongevallen onnodig vergroot. Nederland zal Rusland hierop aanspreken.”

Internationale wateren

Volgens de commandant van de Evertsen was er geen reden voor het optreden van de Russen. “Zr.Ms. Evertsen voer op open zee in internationale wateren. Er was geen enkele aanleiding tot deze agressieve acties. Desondanks bleven de schijnaanvallen nog enkele uren doorgaan. Het was onverantwoord en onveilig gedrag op zee”, aldus kapitein-luitenant ter zee George Pastoor.

Een dag voor het voorval met de Evertsen meldden Russische media dat de Russische Zwarte Zeevloot in samenwerking met de kustwacht de Britse torpedobootjager HMS Defender met waarschuwingsschoten uit Russische wateren bij de Krim had verjaagd. De Britse regering spreekt het verhaal tegen.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen maakt deel uit van een Brits vlootverband dat een bezoek gaat brengen aan het Verre Oosten. De Defender hoort daar ook bij. De schepen oefenden met bondgenoten uit de regio in de Zwarte Zee en bezoeken enkele havens. De Evertsen ligt nu in de Roemeense havenstad Constanta.

Lees ook:

Wel of geen waarschuwingsschoten?

Incident rond Brits marinefregat illustreert de spanning op de Zwarte Zee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden