Diplomatie

Russische diplomaten moeten Nederland verlaten

 Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.  Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Het kabinet zet een tiental Russische diplomaten het land uit.

Petra Vissers

Minister Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken zegt dat Rusland steeds opnieuw stiekem spionnen, of ‘inlichtingenofficieren’, probeert te plaatsen in Nederland. En dan doet alsof die mensen diplomaten zijn.

Het ministerie heeft zaterdag aan de Tweede Kamer laten weten dat de onderhandelingen met Rusland over de voorwaarden waarop Russische diplomaten in Nederland kunnen werken en vice versa, zijn vastgelopen.

Er is een onhoudbare en onaanvaardbare situatie ontstaan, aldus het kabinet. Niet alleen plaatst Rusland steeds stiekem inlichtingenofficieren, ook wil het land volgens Hoekstra geen visa verstrekken aan Nederlandse diplomaten die werken op het consulaat-generaal in Sint-Petersburg en de ambassade in Moskou.

Binnen twee weken weg

Van Nederland mogen er daarom niet meer Russische diplomaten op de ambassade in Den Haag werken, dan er Nederlandse diplomaten in Rusland kunnen werken. Dat betekent in de praktijk dat een aantal Russische diplomaten binnen twee weken Nederland zal moeten verlaten.

Volgens Hoekstra gaat het om ongeveer tien mensen, zo liet hij zaterdagmiddag weten in een verklaring voor de pers. Daarnaast moet het Russische handelskantoor in Amsterdam op dinsdag dicht zijn van het kabinet.

Nederland zet niet alle Russische diplomaten het land uit. Het is volgens Hoekstra belangrijk de ambassades open te houden. “Zelfs nu de verhoudingen met Rusland moeizamer zijn dan ooit”, aldus de minister.

‘Een onvermijdelijk besluit’

Voor Nederland betekenen de vastgelopen onderhandelingen dat het consulaat-generaal in Sint Petersburg vanaf maandag tijdelijk dichtgaat. Er is nu te weinig personeel om die post te bemensen.

“Helaas is dat onvermijdelijk”, aldus Hoekstra. “Het is Rusland geweest dat een verschrikkelijke oorlog is begonnen. Het is Rusland geweest dat geen enkele verantwoordelijkheid neemt, na jaren van zeer zorgvuldig onderzoek, als het gaat om MH17. En het is opnieuw Rusland geweest, dat na het verwijderen van 17 spionnen , doorgaat met het onder diplomatieke dekmantel hier naartoe sturen van spionnen.”

Russische spionage

Nederland heeft in de recente geschiedenis wel vaker Russische diplomaten het land uitgezet. De laatste keer gebeurde dat nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Toen zette de minister 17 diplomaten het land uit, die volgens de inlichtingendiensten in werkelijkheid spionnen waren.

Rusland op zijn beurt sommeerde toen 15 Nederlandse diplomaten het land te verlaten. Vanaf dat moment is onderhandeld over de voorwaarden om nieuwe diplomaten in beide landen te laten werken.

De Russische veiligheidsdiensten zijn volgens deskundigen de afgelopen jaren steeds agressiever en actiever geworden in Europa. Zo klaagden Nederlandse officieren van justitie bij start van het het MH17-proces in 2020 al over intimidatie, nepnieuws en hacks van Russische spionnen.

Lees ook:

Expert: Russische bemoeienis met Van der Linden lijkt typische ‘beïnvloedingsoperatie’

CDA’er René van der Linden zou door Moskou zijn gebruikt om de westerse politiek te beïnvloeden. “Voor de Russen was hij gewoon een ‘nuttige idioot’”, zegt spionage-expert Ben de Jong.

Poetins spionnen gaan hun gang in het Westen

Russische inlichtingendiensten worden steeds actiever en agressiever in het Westen. Volgens justitie blijkt dat ook in de MH17-zaak.‘Poetin wil westerse landen onbestuurbaar maken.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden