Navalny

Russische autoriteiten voeren invallen uit bij aanhangers van oppositieleider Navalny

Oppositieleider Alexei Navalny, hier in een Russische rechtszaal. Beeld AP

De Russische politie heeft donderdag meer dan 150 huiszoekingen gedaan in woningen en kantoren van aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalny. De operatie was nauwkeurig gecoördineerd en vond op hetzelfde moment plaats in zo’n veertig verschillende steden - van Moskou in het westen, tot Vladivostok in het verre oosten van Rusland.

Volgens de autoriteiten waren de huiszoekingen onderdeel van een grootschalig onderzoek naar witwassen door de Anti-Corruptie Stichting, het vehikel van Navalny waarmee hij de afgelopen jaren de stinkende zaakjes van talloze hoge functionarissen bloot legde. Maar volgens de autoriteiten is Navalny dus zelf corrupt: de stichting zou omgerekend zo’n 15 miljoen  euro hebben witgewassen.

Navalny en zijn aanhangers vermoeden een andere reden voor de politie-actie. Die zou een antwoord zijn op de voor het Kremlin teleurstellend verlopen lokale verkiezingen in Moskou van afgelopen weekend. Ondanks het feit dat de meeste politici van Navalny’s partij op voorhand van deelname waren uitgesloten, wisten hervormingsgezinde Moskovieten het Kremlin een loer te draaien door massaal ‘slim’ te stemmen. De kiezers brachten hun stem uit op de meest kansrijke niet-Kremlinpartij (vaak de communisten), waardoor de Kremlin-partij Verenigd Rusland een derde van haar zetels verloor in de gemeenteraad.

‘Poetin is boos’, schreef Navalny op sociale media over de gemoedstoestand van de Russische president na de gevoelige verkiezingsuitslag. En: ‘De acties van de politie verschillen in niets van die van inbrekers’.  Met de inbeslagname van spullen, zo vermoedt hij, proberen de autoriteiten de oppositiebeweging financieel en organisatorisch te breken. Dinsdag, zo meldde Navalny ook, werden al verschillende bankrekeningen van zijn politieke organisatie bevroren. ‘Maar maak jullie geen zorgen’,  voegde hij toe, ‘we zullen niet stoppen met ons werk’. 

Lees ook: 

‘Slim stemmen’ zorgt voor een onverwachte winst van de Russische oppositie

Toch nog onverwacht haalde de Russische oppositie winst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou: de Kremlin-partij verloor enorm. Oorzaak: slim stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden