Politieke Spanningen

Rusland zet twee Duitse diplomaten uit

null Beeld

Rusland zet twee Duitse ambassademedewerkers uit als vergelding voor de maatregel die Duitsland vorige week nam. Dat heeft Rusland aan de Duitse ambassadeur laten weten.

Redactie

De twee krijgen een week de tijd om het land te verlaten. Berlijn wees vorige week twee Russische diplomaten de deur omdat Moskou zou weigeren mee te werken aan een moordonderzoek.

‘Dit is een standaardreactie op de zet van Duitsland’, meldt het Kremlin in een verklaring. ‘We hopen dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor onze band met Duitsland.’ Duitsland noemt de vergeldingsactie van Rusland ‘een verkeerd signaal en onterecht’.

Duitsland zette de twee Russische diplomaten vorige week uit in verband met het onderzoek naar de moord op de Georgiër Zelimkhan Khangoshvili. De etnische Tsje­tsjeen werd in augustus, toen hij op weg was naar de moskee, op klaarlichte dag doodgeschoten in een park in Berlijn. De verdachte vluchtte, maar kon later worden opgepakt. Onderzoekscollectief Bellingcat en het Duitse blad Der Spiegel ontdekten dat de schutter onder een vals Russisch paspoort naar Duitsland was gereisd. Het Kremlin ontkent betrokken te zijn geweest bij de zaak.

Maandag vroeg de Duitse bondskanselier Merkel nog rechtstreeks aan de Russische president Poetin om hulp bij het onderzoek naar de moord op Khangoshvili. De Russische president benadrukte toen vooral dat Khangoshvili zelf een moordenaar was die betrokken was geweest bij ‘bloedige daden op Russisch grondgebied’.

Donderdag liet het Russische ministerie van buitenlandse zaken weten dat Khangoshvili al langer gezocht werd door de Russische politie en dat er om zijn uitlevering was gevraagd.

Lees ook:

Poetin dreigt met het uitzetten van Duitse diplomaten

Had Moskou de hand in de moord op een Tsjetsjeen in Berlijn afgelopen zomer? Alleen al de vraag stellen doet de spanningen tussen Duitsland en Rusland oplaaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden