Diplomatie

Rusland weert Europese politici na EU-sancties over Navalny

De Russische oppositieleider Alexei Navalny, hier aan de telefoon met een geheim agent van de Russische FSB, die hij uitlokte om details te vertellen over de mislukte moordpoging.  Beeld via REUTERS
De Russische oppositieleider Alexei Navalny, hier aan de telefoon met een geheim agent van de Russische FSB, die hij uitlokte om details te vertellen over de mislukte moordpoging.Beeld via REUTERS

De Russische regering gaat een aantal Europese politici weren vanwege de sancties die de Europese Unie het land oplegde rond de vergiftiging van oppositieleider Aleksej Navalny.

Redactie Trouw

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt niet bekend om welke politici het gaat, maar het zouden mensen zijn die “anti-Russische sancties hebben geïnitieerd”.

Het ministerie heeft die beslissing dinsdag bekendgemaakt aan de ambassadeurs van Duitsland, Frankrijk en Zweden. De diplomaten werd ook om uitleg gevraagd over de sancties van de EU. Volgens Rusland heeft geen enkel Europees land bewijs geleverd dat Navalny daadwerkelijk vergiftigd is door Rusland.

De EU legde sancties op aan hooggeplaatste bondgenoten van president Vladimir Poetin, maar Rusland meent dat die mensen willekeurig zijn gekozen als vergelding. Volgens de EU zit de Russische regering achter de vergiftiging van Navalny: onderzoekscollectief Bellingcat meldde eerder bewijs te hebben dat de Russische geheime dienst FSB achter de moordpoging zit.

Navalny overleefde in september de vergiftiging en herstelde in Duitsland. Maandag publiceerde hij een video op YouTube waarin hij zegt contact te hebben gehad met een FSB-lid dat de opdracht had om hem te vermoorden. Dat FSB-lid legde volgens Navalny rustig uit wat hun plan was om hem te vergiftigen.

Rusland ontkent iets met de zaak te maken te hebben. De eerste artsen die Navalny behandelden zeiden ook dat er geen gif was gevonden. Poetin zei onlangs dat Navalny te onbelangrijk was om te vergiftigen en als de FSB erachter had gezeten, dat het dan wel was gelukt.

Lees ook:

Navalny vergiftigd? Moskou weet (zoals altijd) van niets

De Russische autoriteiten wijzen iedere verantwoordelijkheid voor de vergiftiging van Aleksej Navalny van de hand. Dat past in een patroon van afschuiven en twijfel zaaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden