Rusland

Rusland verbreekt contact met de Navo

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Beeld AP
De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov.Beeld AP

De Russische regering verbreekt met ingang van 1 november de contacten met de Navo. Het is een reactie op de maatregelen van de Navo tegen Rusland.

De Russische regering heeft haar missie bij de Navo gesloten. De Navo-medewerkers die bij een vestiging in Moskou werken, moeten het land verlaten. Daarmee reageert Rusland op de maatregelen die het westerse militaire bondgenootschap eerder deze maand nam tegen Russische medewerkers van de missie in Brussel.

“De voorwaarden voor elementair diplomatiek werk ontbreken”, zei de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov maandag. “Daarom schorten we het werk van onze permanente vertegenwoordiging bij de Navo op, waarschijnlijk vanaf 1 november.”

Lavrovs ministerie liet in een verklaring weten dat de Navo blijkbaar niet is geïnteresseerd in ‘een gelijkwaardige dialoog en gezamenlijk werk om militair-politieke spanningen te de-escaleren’. Het bondgenootschap gedraagt zich volgens de verklaring ‘steeds agressiever’ tegenover Rusland. Als er toch contact nodig is, kan dat volgens Lavrov wel verlopen via de Russische ambassade in Brussel.

Navo trok eerder accreditatie van acht Russen in

De Navo trok eerder deze maand de accreditatie in van acht Russen die toegang hadden tot de organisatie. De acht zouden spionnen zijn, een beschuldiging die door Moskou van de hand werd gewezen. De Russische missie bij de Navo, die buiten het hoofdkantoor is gevestigd, werd toen gehalveerd van twintig naar tien medewerkers.

Sinds Rusland de Krim bezette, in 2014, staan de contacten al op een laag pitje. De Navo-Rusland Raad, het belangrijkste overleg tussen de twee, is sindsdien nog maar zelden bijeen gekomen.

Rusland en de Navo hebben de afgelopen jaren ook aanvaringen gehad over de plaatsing van raketten en inbreuken in het luchtruim. In 2018 stuurde de Navo ook Russische diplomaten weg, na de aanval met het zenuwgas Novitsjok in de Britse stad Salisbury.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Heiko Maas zei maandag dat de Russische beslissing zal zorgen voor verlenging van ‘de moeilijke situatie waar we in zitten’. Volgens Maas heeft Duitsland binnen de Navo gepleit voor dialoog, maar ziet Rusland daar niets meer in. “Dat is meer dan betreurenswaardig.”

Lees ook:

Navo ziet China (naast Rusland) en de klimaatcrisis voor het eerst als serieuze dreigingen

De Navo begint onder aanvoering van de 78-jarige Joe Biden aan een nieuw leven. Voor het eerst ziet het militaire bondgenootschap nu ook China – naast Rusland – én de klimaatcrisis als bedreiging van vrede en veiligheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden