Navalny

Rusland schort activiteiten van de organisatie van Aleksej Navalny op

Advocaten staan voor de rechtbank de pers ter woord.  Beeld EPA
Advocaten staan voor de rechtbank de pers ter woord.Beeld EPA

De Russische oppositie wordt verder in het nauw gedreven door het Kremlin. Terwijl nog wordt onderzocht of Aleksej Navalny’s anticorruptie-organisatie ‘extremistisch’ is, wordt de medewerkers gelast hun activiteiten voorlopig neer te leggen.

Het Openbaar Ministerie in Moskou heeft maandag regionale onderdelen van Aleksej Navalny’s anticorruptie-organisatie per direct stilgelegd. De medewerkers van de zogeheten FBK moeten hun activiteiten voorlopig staken, in elk geval tot de rechter uitspraak doet over de vraag of Navalny's beweging als een terroristische organisatie bestempeld kan worden. In dat geval wordt het verbod permanent. Daarmee zou de in 2011 opgerichte anticorruptie-organisatie in een exclusief rijtje terechtkomen met terroristische groeperingen als Al-Qaida en IS.

Hoewel verschillende medewerkers maandag hun solidariteit aan de FBK verklaarden, zal het label van extremisme het einde kunnen betekenen van de organisatie. Dat etiket geeft de Russische autoriteiten de mogelijkheid medewerkers, vrijwilligers en donateurs tot een celstraf te veroordelen en uit te sluiten van toekomstige politieke functies. Bovendien kunnen hun bankrekeningen worden bevroren, inclusief die van familieleden.

Strijder tegen corruptie en machtsmisbruik

Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak begint. Navalny is al jaren een bestrijder van corruptie en machtsmisbruik. In 2011 richtte hij de FBK op, waarmee hij corruptie in het Russische staatsapparaat wilde onderzoeken en onthullen.

Navalny kreeg eerder dit jaar al een gevangenisstraf opgelegd omdat hij zich tijdens zijn verblijf in Duitsland, waar hij werd behandeld voor een vergiftiging, niet had gemeld in Rusland. Dat had hij volgens de rechter wel moeten doen vanwege een voorwaardelijke celstraf die hem eerder voor fraude was opgelegd.

Volgens Navalny was die veroordeling politiek gemotiveerd en werd de vergiftiging uitgevoerd in opdracht van het Kremlin. Het strafkamp waar hij wordt vastgehouden, ligt op 100 kilometer van Moskou. Om een betere medische zorg behandeling af te dwingen, ging Navalny drie weken lang in hongerstaking, maar inmiddels is hij weer gaan eten.

Lees ook:

Prijkt Navalny binnenkort naast IS op de Russische extremismelijst?

Kan de organisatie van oppositieleider Navalny het stempel ‘extremistisch‘ krijgen? Over die vraag startte maandag een gerechtelijke procedure in Moskou. Het is een ultieme poging om de oppositie eronder te krijgen in aanloop naar de parlementsverkiezingen in september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden