null

Oorlog in Oekraïne

Rusland meldt capitulatie honderden Oekraïners in Marioepol

Nog eens honderden Oekraïense strijders die zich hadden verschanst in de Azov-staalfabriek in Marioepol hebben zich woensdag overgegeven.

Trouw Redactie Buitenland

Volgens Russische autoriteiten hadden dinsdag al meer dan 250 militairen, onder wie tientallen gewonden, gecapituleerd, en volgden er gisteren nog eens bijna zevenhonderd. In totaal 959 strijders uit de fabriek zou Rusland nu krijgsgevangen hebben gemaakt.

Rusland ziet de strijders collectief als nazi’s, die burgers in de fabriek als gijzelaars vasthielden. Op Russische sociale media doen pleidooien de ronde om de krijgsgevangenen dood te schieten, maar volgens het Kremlin heeft de Russische president Poetin zich persoonlijk garant gesteld voor een humane behandeling.

De verovering van de laatste verzetshaard is vooral van psychologisch belang. Marioepol is de grootste Oekraïense stad die Rusland heeft ingenomen, ten koste van grondige verwoesting. In Oekraïne gelden de strijders, die wekenlang standhielden, juist als helden.

Uitruil

Oekraïne wilde niet bevestigen of in de fabriek nog steeds enkele commandanten zitten, zoals Rusland zegt. Kiev zwijgt ook over onderhandelingen met Moskou, waarbij ook de Verenigde Naties betrokken zouden zijn, over een uitruil van krijgsgevangenen.

In Kiev stond woensdag de eerste Russische soldaat terecht wegens het begaan van een oorlogsmisdaad: het doodschieten van een ongewapende, 62-jarige Oekraïner op een fiets. Oekraïne’s hoofdaanklager Irina Venediktova zegt elfduizend zaken te onderzoeken, en al veertig verdachten te hebben aangewezen.

Rusland heeft tientallen Europese diplomaten opdracht gegeven het land te verlaten, als vergelding voor de uitwijzing, vorige maand, van in totaal ruim driehonderd Russische diplomaten uit meerdere Europese landen. 34 Franse, 24 Italiaanse en 27 Spaanse diplomaten moeten hun biezen pakken.

Ondertussen hebben Navo-lidstaten op een vergadering in Brussel vergeefs druk uitgeoefend op Turkije om akkoord te gaan met de toelating van Finland en Zweden tot het bondgenootschap. De beide landen dienden woensdag hun officiële lidmaatschapsaanvraag in.

Turkije is de enige van de dertig lidstaten die zich verzet. Ankara verwijt Zweden en Finland dat het Koerdische militanten en aanhangers van de Gülenbeweging herbergt. Het vermoeden bestaat dat Turkije als ‘wisselgeld’ voor instemming intrekking van sancties eist. De VS zetten Turkije uit het programma voor de ontwikkeling van het F-35 gevechtsvliegtuig wegens de Turkse aanschaf van het Russische S-400 luchtafweersysteem.

Lees ook:

Oekraïense minister Koeleba is zwaar teleurgesteld in Nederland: ‘Jullie politici zijn heel gesloten’

Tijdens zijn bezoek aan Den Haag stuit Dmitro Koeleba op een muur als het om EU-toenadering tot Oekraïne gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden