NieuwsRaad van Europa

Rusland krijgt weer een stem in het parlement van de Raad van Europa

Het parlement van de Raad van Europa in vergadering. Beeld AFP
Het parlement van de Raad van Europa in vergadering.Beeld AFP

Rusland mag weer meebeslissen in het parlement van de Raad van Europa. Daarmee komt een einde aan een strafmaatregel die gold sinds 2014, toen Russische militairen de Krim bezetten.

Leden van de Russische delegatie in het parlement reisden maandag al richting Straatsburg, in de verwachting dat hun komst goedgekeurd zou worden. En inderdaad stemde een grote meerderheid van de parlementariërs in de nacht van maandag op dinsdag voor het voorstel om een Russische delegatie weer toe te laten. Dat betekent dat de Russen vandaag kunnen meestemmen over de nieuwe parlementsvoorzitter. Dat parlement houdt toezicht op het Comité van Ministers van de lidstaten van de raad, waar de besluiten vallen. De Raad van Europa, die losstaat van de EU, waakt over de democratische principes en de mensenrechten in de 47 lidstaten.

Verzet tegen de terugkeer van de Russen kwam vooral uit Oekraïne, de Baltische Staten en het Verenigd Koninkrijk. Zij vinden dat Rusland niet kan deelnemen aan de vergaderingen zo lang de Krim bezet blijft. Volodymyr Ariyev, het hoofd van de Oekraïense delegatie, vindt dat zijn collega’s ‘een heel slechte boodschap’ hebben afgegeven. “Bezet het grondgebied van een ander land, vermoord mensen daar en dan nóg kan je alles behouden.”

Overleg

De meeste andere parlementariërs – dit zijn afgevaardigden van nationale parlementen – kiezen voor overleg met Rusland, dat dreigde zich helemaal terug te trekken uit de Raad van Europa zelf.

Eerste Kamerlid Tineke Strik (GroenLinks) , die voor terugkeer van de Russen stemde, spreekt van ‘een duivels dilemma’. Voor haar gaf de doorslag dat Rusland nu in het parlement niet kan worden aangesproken, terwijl Russische ministers wel in het comité zitten. Ook SP-Eerste Kamerlid Henk Overbeek stemde voor: “We moeten met de Russen praten, dat is in het belang van alle Europeanen”, Voor beiden telde ook het risico dat Rusland uit de raad zou stappen. Dan kunnen Russische burgers geen zaken meer aandragen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook Eerste Kamerlid Reina Bruijn-Wezeman (VVD) was ‘na veel wikken en wegen’ voor.

Eerste Kamerlid Petra Stienen (D66) en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) stemden tegen, onder meer omdat Moskou onvoldoende meewerkt in het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Lees ook:

Raad van Europa is arm maar invloedrijk

De Raad van Europa is onbekender dan de Europese Unie en een stuk armer, maar behandelt wel principiële kwesties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden