Belgorod

Rusland kreeg met mini-invasie in Belgorod een (klein) koekje van eigen deeg

Leden van het 'Russische Vrijwilligers Corps'.  Beeld Reuters
Leden van het 'Russische Vrijwilligers Corps'.Beeld Reuters

De mini-invasie in de Russische grensprovincie Belgorod, maandag, heeft een schok teweeggebracht in Rusland. Dat was precies de bedoeling.

Eric Brassem

Het was voer voor Russische debatprogramma’s: gewapende mannen die vanuit Oekraïne maandagochtend een grensplaats in de provincie Belgorod overrompelden. Tientallen Russische militanten, die sinds een jaar vechten in het Oekraïense leger tegen Rusland, koersten hun gevechtsvoertuigen langs de verdedigingslinie. Rusland heeft voor 150 miljoen dollar betonblokken en mijnenvelden langs de grens gelegd tegen de ‘Oekraïense dreiging’.

Op de Russische tv waren er de gebruikelijke pleidooien voor wraakaanvallen met atoombommen op westerse landen. Creatiever was de suggestie om Afrikaanse anti-kolonialistische activisten te rekruteren, en ze aanslagen te laten uitvoeren in Parijs of Londen. Ook werd bepleit massaal wapens uit te delen aan de inwoners van de Russische grensregio’s. Want op het Russische leger hoeven ze niet te rekenen, zo hebben de aanvallers pijnlijk duidelijk gemaakt.

Maar dinsdagmiddag suste het Russische ministerie van defensie dat alles weer onder controle was, dankzij luchtmacht, artilleriegeschut en allerijl aangerukte veiligheidstroepen.

Verwarring en onenigheid

Die troepen zet Moskou liever in op Oekraïens grondgebied. Militairen onttrekken aan de oorlog daar is een mogelijk motief geweest achter het spektakelstuk. Een ander motief kan zijn verwarring en onenigheid te stichten in het Russische leger, dat toch al geen beste reputatie heeft: vorige maand liet de luchtmacht nog per ongeluk een bom vallen in de eigen provinciehoofdstad Belgorod.

Ondanks hele en halve ontkenningen uit Kiev is het hoogstwaarschijnlijk dat Oekraïne de aanvallers heeft geholpen met planning en wapens. Het is moeilijk in te zien dat de militanten eerst wapens en pantservoertuigen in Rusland hebben aangeschaft, ermee zijn teruggegaan naar Oekraïne, om er daarna weer Rusland mee in te trekken. Prompt nadat het nieuws losbarstte, kon een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdienst maandag haarfijn uitleggen wat de Russische militanten in Belgorod deden: ze kwamen de streek ‘bevrijden’ van het Poetin-regime, en een ‘veiligheidszone’ creëren tegen aanvallen vanuit Rusland op Oekraïne.

Daarmee kreeg Moskou een koekje, nu ja: kruimel, van eigen deeg. Separatistische ‘bevrijders’ steunen in de grensregio, die daar een ‘volksrepubliek’ uitroepen: dat is precies wat Rusland sinds 2014 deed in de Oekraïense Donbas-regio. Vergeleken met de verwoestende oorlog die Rusland daar orkestreerde (14.000 doden), was de inval in Belgorod een herhaling van de geschiedenis als klucht, om met Marx te spreken.

Een lid van het 'Russische Vrijwilligers Corps' poseert na de inval bij de Russische grenspost Grajvoron.  Beeld Reuters
Een lid van het 'Russische Vrijwilligers Corps' poseert na de inval bij de Russische grenspost Grajvoron.Beeld Reuters

Oekraïense aanspraak op Belgorod

Nog een parallel: Rusland claimt delen van Oekraïne, op grond van een zeer gekleurde weergave van historische feiten. Zo’n claim zou Oekraïne net zo goed (of slecht) kunnen leggen op Belgorod, dat begin vorige eeuw nog een aanzienlijke Oekraïenstalige bevolking telde. Kiev is niet zo stom om daarmee aan te komen.

Maar vraag is hoe verstandig het is om de inwoners van Belgorod te verrassen met hun bevrijding van Poetin, nog wel door een zootje Russen, deels met bewezen extreem-rechtse opvattingen. Daar zitten de Russische inwoners al evenmin op te wachten als de Oekraïners die door Moskou worden ‘bevrijd’ van het ‘nazi-bewind’ in Kiev. De actie zal Russen die geloven dat Oekraïense nazi’s hun land bedreigen in hun mening hebben gesterkt.

Lees ook:

De Russische neonazistische militie die het in Oekraïne opneemt tegen het Kremlin

Invallen op Russisch grondgebied, een verijdelde aanslag en extreemrechts gedachtegoed. Maandag voerden ze een grote aanval uit in de Russische grensregio Belgorod. Wie zijn Russische Vrijwilligers Corps en wat willen ze?

Inval door Russische nationalisten vanuit Oekraïne zet Rusland te kijk

Een allegaartje van pro-Oekraïense Russische ‘nationalisten’ is maandag vanuit Oekraïne de Russische provincie Belgorod binnengevallen, om daar de ‘Volksrepubliek Belgorod’ uit te roepen. Het Kremlin kan er niet om lachen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden