Vaccinatie voor de hond

Rusland keurt eerste coronavaccin voor huisdieren goed

In Frankrijk namen sommige baasjes in april 2020 al het zekere voor het onzekere door hun huisdier een mondkapje op te doen. Wellicht dat de beestjes binnenkort ook zonder mondkapje beschermd zijn tegen het virus.  Beeld Joris Van Gennip
In Frankrijk namen sommige baasjes in april 2020 al het zekere voor het onzekere door hun huisdier een mondkapje op te doen. Wellicht dat de beestjes binnenkort ook zonder mondkapje beschermd zijn tegen het virus.Beeld Joris Van Gennip

Na uitgebreid testen op honden, katten en nertsen claimde Rusland woensdag het allereerste coronavaccin ter wereld voor dieren te hebben goedgekeurd.

Dat ze het eerste land ter wereld waren met een werkend vaccin tegen het coronavirus, staken de Russen vorig jaar augustus niet onder stoelen of banken. Maar de Russische vaccinijver reikt verder dan de mensheid alleen, zo bleek woensdag, toen vanuit Moskou een nieuwe primeur wereldkundig werd gemaakt.

In een verklaring liet de federale diergeneeskundige autoriteit weten het allereerste coronavaccin voor huisdieren te hebben goedgekeurd. De klinische onderzoeken met Carnivac-Cov begonnen in oktober en de entstof werd na uitgebreid testen op honden, nertsen en katten deze week goed bevonden voor grootschalig gebruik.

Volgens de directeur van de diergeneeskundige autoriteit tonen de resultaten dat “het vaccin onschadelijk is en een hoge immunogeniciteit heeft, aangezien alle geteste dieren in 100 procent van de gevallen antilichamen tegen corona ontwikkelden”. In april kan er volgens het instituut gestart worden met de grootschalige uitrol van het vaccinatieprogramma voor dieren.

Het is voor de ontwikkelaars alleen wel te hopen dat die campagne succesvoller verloopt dan het vaccinatieprogramma voor mensen in Rusland. Uit onderzoek bleek deze maand dat zeker twee derde van de Russen vooralsnog niet bereid is de spuit in de arm te laten zetten. Maar wellicht als hun huisdier hen voorgaat, dat ook de sceptici te overtuigen zijn.

Lees ook:

Rusland claimt eerste vaccin tegen corona, ‘een Spoetnikmoment’

De Russen zeiden al in oktober op grote schaal te kunnen gaan vaccineren en spraken van een ‘Spoetnik-moment’. In wetenschappelijke kring doet het nieuws wenkbrauwen fronsen.

Russisch vaccin Spoetnik V was een spoedklus, maar blijkt zeer effectief

De argwaan die er was over vroeg gejuich in Rusland is weg nu de testresultaten van Spoetnik V zijn gepubliceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden