Mediaoorlog

Rusland en Duitsland sluiten elkaars zenders

Het kantoor van Deutsche Welle in Moskou. Beeld EPA
Het kantoor van Deutsche Welle in Moskou.Beeld EPA

Het staat los van de internationale spanningen over Oekraïne, maar gooit wel olie op het vuur: Duitsland en Rusland liggen overhoop over elkaars staatsomroepen.

Eric Brassem

Rusland heeft de Duitse buitenlandzender Deutsche Welle een zendverbod in Rusland opgelegd. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft de sluiting gelast van het kantoor van de zender in Moskou. Persaccreditaties van de DW-journalisten zijn ingetrokken. Deutsche Welle-baas Peter Limbourg noemt het verbod ‘absurd’.

De maatregel is een reactie op een zendverbod van de Russische staatszender RT (voorheen Russia Today) in Duitsland. RT DE verzorgde uit een kantoor in Berlijn sinds december 2021 televisie-uitzendingen in het Duits, op de kabel en via satelliet-tv.

Vergunning zou ongeldig zijn

De zender had daarvoor naar eigen zeggen een Servische vergunning. Maar na een week werd RT gelast de uitzendingen te staken, omdat die vergunning in Duitsland ongeldig is, zo oordeelde de Duitse vergunningsinstantie Zak.

RT ging wel door met programma’s die online en via een app te volgen zijn. Woensdag gelastte de Zak RT om ook daarmee op te houden. Rusland kondigde gelijk tegenmaatregelen tegen Duitse media aan. Want, zoals Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov aanvoerde: “Dit is niets minder dan een aanslag op het vrije woord”.

Instrument van Rusland

De strijd tussen RT en Duitse overheid duurt al zeker een jaar. In september sloot YouTube twee Duitstalige kanalen van RT wegens misleidende berichtgeving over corona en de Duitse maatregelen tegen de pandemie.

Volgens de Zak heeft RT nooit een zendaanvraag ingediend. Volgens experts zou RT ook weinig kans maken, omdat zendgemachtigden niet onder direct staatstoezicht mogen vallen. RT wordt vaak gezien als instrument van Moskou, met als doel staatspropaganda te verspreiden en onrust te stoken.

Ook Deutsche Welle wordt betaald uit Duits belastinggeld (ruim 300 miljoen euro), maar kent een in de wet verankerde onafhankelijke redactie. De zender verzorgt nieuwssites en radio- en tv-uitzendingen in dertig talen.

Lees ook:

Russische zender door Londen beboet over Skripal-berichtgeving

De Britse toezichthouder op de media, Ofcom, heeft de internationale Russische nieuwszender RT - het voormalige Russia Today - beboet voor wat de overheidsinstelling ziet als partijdige berichtgeving over politieke kwesties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden