Veiligheidsoverleg

Rusland en China provoceren topoverleg met Biden in Japan

Een Russische bommenwerper boven de Oost-Chinese Zee. Beeld via Reuters
Een Russische bommenwerper boven de Oost-Chinese Zee.Beeld via Reuters
Redactie Trouw

Russische en Chinese gevechtsvliegtuigen zijn dinsdag langs Japan gevlogen, terwijl daar topoverleg gaande was met de Amerikaanse president Joe Biden en andere regeringsleiders. De communicatie van de vliegtuigen is gestoord door de defensie van Japan, dat de actie ‘een provocatie’ noemde.

Bij het overleg in Tokio schoven ook de Indiase premier Narendra Modi en diens Australische collega Anthony Albanese aan. Samen met Biden en de Japanse premier Fumio Kishida vormen zij de Quad, een veiligheidsoverleg van vier landen die een belangrijke rol spelen in Oost-Azië.

Volgens de Japanse defensieminister Nobuo Kishi hebben twee Chinese bommenwerpers zich boven de Japanse Zee bij twee Russische bommenwerpers gevoegd. De vliegtuigen zijn daarna gezamenlijk naar de Oost-Chinese Zee gevlogen en vanaf daar naar de Stille Oceaan.

Steun voor de autonomie van Taiwan

Kishi sprak zijn ‘ernstige bezorgdheid’ uit over de Chinees-Russische actie. Ook Zuid-Korea zag tenminste vier vliegtuigen van die twee landen zijn luchtverdedigingszone doorkruisen. Volgens China ging het om reguliere oefeningen met de Russen, al vinden die meestal later in het jaar plaats.

Voorafgaand aan het overleg in Tokio had Biden steun uitgesproken voor de autonomie van Taiwan, het eiland voor de kust van China dat door Peking als een opstandige provincie wordt beschouwd. Biden bevestigde dat de VS militaire bijstand zullen verlenen als China het eiland gewapenderhand weer onder centraal gezag wil brengen. In Peking is zeer verontwaardigd gereageerd op deze uitspraak.

Tijdens het Quad-overleg kwam de oorlog in Oekraïne ter sprake, waarover de vier landen hun zorgen uitspraken. Maar in de gezamenlijke verklaring achteraf ontbreekt een verwijt aan Rusland omdat India, dat goede betrekkingen onderhoudt met Moskou, daar geen handtekening onder wilde zetten.

Lees ook:

China en de VS dagen elkaar uit; gevechtsvliegtuigen en schepen bij Taiwan

China en de VS tonen hun militaire kracht in Oost-Azië. Onder president Biden neemt de spanning nog niet af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden