VN-resolutie

Rusland blokkeert hulp Noord-Syrië

Redactie

Rusland en China hebben een VN-resolutie getorpedeerd die voorzag in het leveren van hulpgoederen vanuit Turkije en Irak aan Noord-Syrië. Door het gebruik van hun vetorecht in de VN-Veiligheidsraad zijn miljoenen Syriërs verstoken van hulp. In de resolutie, die was opgesteld door België, Koeweit en Duitsland, werd verzocht om hulp naar Syrië toe te staan voor minstens een jaar en vanuit twee Turks-Syrische overgangen en een Iraaks-Syrische. Rusland wilde alleen hulp toestaan vanuit twee grensovergangen tussen Turkije en Syrië en dus besloot het land de hele resolutie te blokkeren.

De veto’s van Rusland en China komen op een cruciaal moment. Het Syrische en Russische leger zijn deze week begonnen met een nieuw militair offensief in de Noord-Syrische provincie Idlib. Door de bombardementen, vooral vanuit de lucht, zijn duizenden Syriërs richting de Turkse grens gevlucht. Zij hebben acuut hulp nodig en de verwachting is dat het aantal vluchtelingen alleen maar zal toenemen.

Het Syrische en Russische leger lijken het vooral te hebben gemunt op de stad Maarat al-Numan, in Zuid-­Idlib. In de afgelopen dagen heeft het Syrische regeringsleger veel gebieden ingenomen die op de route naar de stad liggen. Volgens activisten zijn er in de afgelopen week al 90 mensen gedood bij de aanval op de stad. Ook zouden 12.000 burgers zijn gevlucht.

In de stad en omstreken zijn jihadisten en rebellen actief, die niet van plan lijken om zich gewonnen te geven. De strijders en veel inwoners hopen dat Turkije bescherming zal bieden tegen het oprukkende Syrische leger en de Russen. Het Turkse leger heeft observatieposten gestationeerd in de buurt van de stad, maar het is onzeker of het leger zal ingrijpen, vooral omdat Ankara goede banden heeft met Moskou.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden