Hack-akkoord

Rusland biedt VS virtuele wapenstilstand aan

De Russische president wil een virtuele wapenstilstand sluiten met zijn Amerikaanse evenknie. Beeld AP

Poetin wil op papier zetten dat Rusland en de VS elkaar niet meer zullen hacken. Toch zou hij zich op het moment weer mengen in de Amerikaanse verkiezingen. 

Rusland wil vrede sluiten met de Verenigde Staten over hun strijd in cyberspace, de wereld van computers en het internet. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gisteren in een verklaring laten weten. Volgens Poetin moeten Rusland en Amerika in een akkoord vastleggen dat zij zich niet meer via internet in elkaars verkiezingen en andere interne aangelegenheden zullen mengen.

“Een van de belangrijkste strategische uitdagingen van onze tijd is het risico van een grootschalige confrontatie in de digitale sfeer”, aldus Poetin. De Russische president trok daarbij een vergelijking met een verdrag dat Amerika en de Sovjet-Unie sloten in 1972, toen de Koude Oorlog volop woedde, om te voorkomen dat confrontaties op zee en in de lucht zouden escaleren.

De oproep van Poetin komt ruim een maand voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vier jaar geleden werden die verkiezingen overschaduwd door een Russische geheime beïnvloedingsoperatie ten gunste van Donald Trump. Hackers van de Russische militaire inlichtingendienst GROe verschaften zich toegang tot e-mailaccounts van Amerikaanse politici en campagnemedewerkers en speelden die mails vervolgens door aan WikiLeaks. En Internet Research Agency, een schimmig internetbedrijf gelieerd aan het Kremlin, mengde zich via sociale media in de verkiezingsstrijd.

Volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten proberen de Russen zich op dit moment weer te mengen in de verkiezingen. De inlichtingendienst CIA stelt in een recent geheim rapport, waarop The Washington Post en tv-zender NBC News de hand legden, dat Poetin hierbij waarschijnlijk persoonlijk aan de touwtjes trekt. Het belangrijkste doel zou zijn om Trumps Democratische tegenstander Joe Biden zwart te maken. Ook zouden de Russen proberen de onrust in de VS aan te wakkeren.

President Trump doet deze waarschuwingen af als politiek gemotiveerde onzin. Op een verkiezingsbijeenkomst in Ohio herhaalde hij deze week dat hij geen enkel probleem heeft met de Russische leider. “Ik mag Poetin”, aldus de president tegen zijn aanhangers. “Hij mag mij. Wij kunnen met elkaar opschieten.”

Lees ook: 

Zo manipuleren geheime diensten al decennia verkiezingen. ‘Het was heel, heel opwindend’

Nu de verkiezingen in de VS naderen, groeit de vrees weer voor manipulatie door Rusland en China. Maar Amerika onderneemt dit soort beïnvloedingsoperaties zelf ook al decennia. ‘Het was heel, heel opwindend’, aldus een ex-CIA’er over de heimelijke inmenging in Italiaanse verkiezingen.

Dit zijn de opties van Donald Trump om de Amerikaanse verkiezingen te saboteren

De Democraten vrezen dat Trump via de posterijen de verkiezingen naar zijn hand zet. Welke mogelijkheden heeft de Amerikaanse president om de stembusgang te saboteren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden