Oorlog in Oekraïne

Rusland bestookt Oekraïne met raketten en drones

Inwoners van Charkiv laden hun telefoons op bij een generator. De stad kampte met stroomuitval na een raketaanval.  Beeld Reuters
Inwoners van Charkiv laden hun telefoons op bij een generator. De stad kampte met stroomuitval na een raketaanval.Beeld Reuters

Zeker zes Oekraïense burgers zijn donderdagochtend gedood bij een grootscheepse Russische aanval met raketten.

Eric Brassem

Rusland heeft donderdag in de vroege ochtenduren zeker 81 raketten en drones afgevuurd op steden in heel Oekraïne. Woonwijken en elektriciteitscentrales werden geraakt. In Kiev, waar sirenes zeven uur lang loeiden, kwam 40 procent van de inwoners zonder elektriciteit te zitten. Zeker zes mensen kwamen bij de aanval om het leven.

Dergelijke rakettenregens heeft Rusland vanaf oktober ingezet. Sindsdien namen de aanvalsgolven in frequentie af; de laatste vond bijna een maand geleden plaats. Vermoedelijk raakt Rusland door zijn voorraad heen.

Luchtafweer haalt de meeste van de projectielen neer

Het militaire nut van de campagnes is gering: de terreur sterkt Oekraïners eerder in hun vechtlust dan dat die hen ontmoedigt. Oekraïne slaagt er doorgaans in de verwoestingen aan elektriciteitsvoorzieningen weer te herstellen.

Ook haalt de Oekraïense luchtafweer de meeste projectielen voortijdig neer; dit keer zo’n 70 procent, aldus Kiev. Rusland gebruikte gisteren ook zes peperdure hypersonische Kinzjal-kruisraketten, die niet uit de lucht gehaald kunnen worden. Dat geldt ook voor de – weinig trefzekere – luchtafweer en luchtdoelraketten die Rusland bij gebrek aan beter inzet tegen gronddoelen.

Dobbelen met de kerncentrale

Ook de stroomtoevoer naar de kerncentrale van Zaporizja viel uit. ‘Dobbelen’, noemde de chef van atoomwaakhond IAEA de aanvallen in de buurt van de centrale: “Op een dag zullen we minder geluk hebben”. Hij pleit al maanden voor een gedemilitariseerde zone rond de kerncentrale.

Volgens Moskou waren de raketten wraak voor een ‘terreuractie’ in Brjansk vorige week, door een schimmig groepje Russische strijders, naar eigen zeggen vechtend vóór Oekraïne. Het clubje was vanuit Oekraïne de grens overgestoken bij Brjansk. Volgens Kiev had Rusland de aanval juist zelf in scène gezet.

Lees ook:

Rusland richt raketten opnieuw op energienetwerk Oekraïne

Rusland bestookt Oekraïne opnieuw met tientallen raketten, terwijl het zich klaarmaakt voor het ‘lente-offensief’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden