Mausoleum

Rome heeft er een attractie bij: het praalgraf van keizer Augustus is eindelijk weer open

Mausoleum van keizer Augustus Beeld
Mausoleum van keizer AugustusBeeld

Rome opent, na jarenlang gekissebis, de deuren van het mausoleum van keizer Augustus.

De afgelopen decennia parkeerden de Romeinen er hun auto’s omheen en scheurden er op hun scooters langs. Ze keken niet om naar de hoge hoop oude stenen die was overgroeid met onkruid. Maar soms knappen er stukjes Rome op en dat is nu ook het geval. De parkeerplaatsen werden weggehaald waardoor Piazza Augusto Imperatore weer lucht kreeg en deze week kwam het klapstuk: het mausoleum van de Romeinse keizer ging weer open.

Het praalgraf moet tweeduizend jaar geleden overdonderend zijn geweest. Het enorme, ronde mausoleum dat Augustus aan de oever van de Tiber voor zichzelf en zijn familie liet bouwen, was bedekt met marmer. Het had een doorsnede van bijna negentig meter en was tweeënveertig meter hoog. In een kring stonden er cipressen op, en op de top stond een verguld bronzen standbeeld van de keizer. Hij wilde een praalgraf ter meerdere glorie van zichzelf nadat hij in 31 voor Christus de zeeslag bij Actium, voor de kust van Griekenland, van zijn rivaal Marcus Antonius en diens Cleopatra had gewonnen. De bouw ervan begon drie jaar daarna.

Door de eeuwen heen is het mausoleum nooit in zijn waarde gelaten. Het werd onder andere een concertzaal en een arena. In 2017 werd enthousiast een serieuze opknapbeurt aangekondigd: het Italiaanse telecombedrijf TIM sponsorde die met 8 miljoen euro. Het antieke gebouw zou begin 2019 weer te bezichtigen zijn.

Niet dus. Het werd deze week. Maandag gingen de burgemeester van Rome, andere hoogwaardigheidsbekleders en een selecte groep hoofdstedelingen binnen kijken. Vanaf nu kan iedereen er een rondleiding boeken. Bezoeken kan iedere doordeweekse dag – zolang corona het toestaat.

Lees ook:

Unieke vondst in Pompeï boven de grond gehaald

In Pompeï hebben archeologen een Romeinse pronkwagen opgegraven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden