Roman Protasevitsj

Roman Protasevitsj en vriendin uit de gevangenis, maar thuis onder huisarrest

Roman Protasevitsj woont een persconferentie van het Wit-Russische ministerie van buitenlandse zaken bij over de Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius die werd omgeleid via Minsk. Beeld EPA
Roman Protasevitsj woont een persconferentie van het Wit-Russische ministerie van buitenlandse zaken bij over de Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius die werd omgeleid via Minsk.Beeld EPA

De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj is uit de gevangenis vrijgelaten en zit nu vast onder huisarrest, zegt zijn vader. Protasevitsj zat sinds 23 mei in de cel op verdenking van het aanzetten tot rellen. Hij runde een Telegramkanaal dat veel werd gebruikt bij de protesten tegen president Loekasjenko vorig jaar.

Lisette Horst

Protasevitsj en zijn vriendin Sofia Sapega werden op 23 mei uit een vliegtuig gehaald dat onderweg was van Griekenland naar Litouwen. Het vliegtuig werd gedwongen te landen in Wit-Rusland vanwege een zogenaamde bommelding, waarna Protasevitsj en Sapega werden gearresteerd. Dit leidde in veel westerse landen tot ophef.

Protasevitsj wordt aangeklaagd voor het organiseren van massarellen en kan, als hij veroordeeld wordt, vijftien jaar celstraf krijgen. Sapega wordt beschuldigd van het veroorzaken van onrust. Beiden deden bekentenissen die op de Wit-Russische staatstelevisie werden uitgezonden, die volgens familie en aanhangers onder druk waren gefilmd.

‘Elke stap die ze zetten, wordt gezien door bewakers’

Sapega en Protasevitsj zitten nu beiden onder huisarrest, in aparte huurflats. Volgens zowel de vader van Protasevitsj als de oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die in Litouwen zit, is het een gevangenis van een andere soort: “Huisarrest betekent nog geen vrijheid. Ze blijven gijzelaars, want elke stap die ze zetten, wordt gezien door bewakers”. Een adviseur van de oppositieleider twitterde: “Mensen van de KGB leven in dezelfde ruimte als hij”.

Tichanovskaja suggereerde dat de twee zijn verplaatst vanwege de deze week aangescherpte sancties tegen Wit-Rusland. De Europese Unie stelde sancties in tegen 78 individuen van wie sommigen zijn gelinkt aan het laten landen van het vliegtuig. Donderdag werden ook economische sancties aangekondigd die zich richten op belangrijke sectoren zoals de tabak en aardolie.

Lees ook:

EU, VS, VK én Canada draaien de duimschroeven aan bij Wit-Rusland

Het Loekasjenko-regime krijgt te maken met gecoördineerde sancties van EU, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Canada.

De gedwongen schuldbekentenis van Roman Protasevitsj staat niet op zichzelf

De Wit-Russische dissident en journalist Roman Protasevitsj verscheen donderdag op de staatstelevisie in eigen land met een ‘schuldbekentenis’. Een propagandafoefje dat in de Sovjet-Unie tot de standaardpraktijken van de KGB behoorde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden