Veroordeling

Roger Stone (67) veroordeeld tot 3 jaar gevangenis. Trump: goede kans op vrijspraak

Roger Stone bij aankomst bij de rechtbank in Washington vandaag. Beeld Getty Images
Roger Stone bij aankomst bij de rechtbank in Washington vandaag.Beeld Getty Images
ANP/Redactie

Roger Stone (67), vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van president Trump, is veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Hij kreeg de straf voor het liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.

Stone werd in november schuldig bevonden wegens zijn rol in het zogenoemde Mueller-onderzoek naar de Russische connecties van het campagneteam van Trump. Aanklagers wilden dat Stone tussen de zeven en negen jaar cel zou krijgen.

De Amerikaanse president Trump bemoeide zich daarna met de zaak en maakte zich boos. Minister van Justitie William Barr besloot in te grijpen. Zijn ministerie stelde dat de eis buitensporig hoog was en lager moest worden. De vier aanklagers die op de zaak zaten besloten de zaak uit handen te geven na de ministeriële inmenging.

De onder president Obama aangestelde federale rechter Amy Berman Jackson deed uitspraak. Ze noemde Stone “een bedreiging voor onze democratie”. In de aanloop naar zijn zaak had Stone zich volgens de rechter bovendien “bedreigend en intimiderend” gedragen richting de rechtbank door bepaalde foto’s via social media te verspreiden. Stone kreeg ook een boete van omgerekend ruim 18.500 euro.

Trump denkt dat Stone “een goede kans maakt” om alsnog vrijgesproken te worden zei hij in reactie op de veroordeling. De president zei te geloven dat de jury “besmet” is, maar hij gaat niet meteen gratie verlenen. “Ik ga kijken hoe dit proces verder verloopt. Op een gegeven moment neem ik een besluit. We wachten af.”

Hieronder de trailer van de documentaire Get Me Roger Stone, die Netflix maakte in 2017 over ‘master manipulator’ Stone.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden