Turkije

Rocker-imam stapt naar Europees mensenrechtenhof

Ahmet Muhsin Tüzer. Beeld Twitter
Ahmet Muhsin Tüzer.Beeld Twitter
Arjen van der Ziel

Ahmet Muhsin Tüzer was altijd al een beetje een buitenbeentje onder de imams in Turkije. Tüzer was namelijk jarenlang naast zijn functie als gebedsleider in een dorpje aan de Turkse zuidkust ook rockmuzikant. Hij toerde met zijn band FiRock, die religieus geïnspireerde muziek maakte, door Turkije en trad zelfs op in Amerika. Dat was tegen het zere been van conservatieve gelovigen en hij werd ontslagen door het directoraat voor religieuze zaken, waarbij alle Turkse imams in dienst zijn.

De afgelopen jaren voerde Tüzer een juridische strijd om weer als imam aangenomen te worden, maar trok tot in hoogste instantie aan het kortste eind. Nu is hij volgens Turkse media een procedure begonnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, om zijn baan terug te krijgen. Volgens Tüzer bewijst hij het geloof met zijn rockmuziek juist een dienst. “Ik wil de jeugd bereiken.”

Lees ook:

Koppige imams met charisma zijn gevaarlijk, zelfs voor de vrome Erdogan

De macht van Diyanet, het Turkse directoraat voor godsdienstzaken, is groot, schrijft columnist Eildert Mulder. De vroegere seculiere regeringen hielden via Diyanet de geestelijkheid onder de duim, en de niet-seculiere Erdogan doet precies hetzelfde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden