Thailand

Rivaliserende protesten over omstreden koning drijven de spanning in Thailand op

Thaise prodemocratiedemonstranten hebben een tentje opgezet bij het kantoor van de premier in Bangkok. De betogers omsingelden woensdag het regeringsgebouw en willen die omsingeling drie dagen volhouden. Beeld AFP
Thaise prodemocratiedemonstranten hebben een tentje opgezet bij het kantoor van de premier in Bangkok. De betogers omsingelden woensdag het regeringsgebouw en willen die omsingeling drie dagen volhouden.Beeld AFP

Zeker tienduizend betogers hebben woensdag in de Thaise hoofdstad Bangkok gedemonstreerd voor meer democratie en minder macht voor de koning. Enkele duizenden monarchisten hielden tegelijk een tegendemonstratie.

De twee rivaliserende betogingen in Bangkok vergrootten de spanning in het Zuidoost-Aziatische land, dat voor de legercoup in 2014 jaren het toneel was van politiek straatgeweld.

De beide groepen verzamelden zich bij het Democratiemonument, een groot art-decokunstwerk op een rotonde in Bangkok, dat symbool staat voor het afscheid van de absolute monarchie, 88 jaar geleden. Daar kwam het tot enkele kleine confrontaties en er werd over en weer met plastic flessen gegooid.

De prodemocratiebetogers liepen vervolgens naar het kantoor van premier en ex-juntaleider Prayuth Chan-ocha, dat was afgegrendeld met beton, prikkeldraad en agenten. Ze eisten het aftreden van oud-generaal Prayuth, die in 2014 samen met andere militairen de macht greep en tegenwoordig in burgerpak het land regeert. “Wegwezen, premier!” scandeerden ze. De demonstranten omsingelden het regeringsgebouw en kondigden aan die omsingeling drie dagen vol te zullen houden.

‘Ze moeten geen hervorming eisen’

De situatie werd nog extra gecompliceerd doordat koning Maha Vajiralongkorn op weg naar een ceremonie met zijn colonne langs het democratiemonument zou rijden. De monarchisten, velen gekleed in het geel, de kleur van het koningshuis, stelden zich dan ook niet alleen op bij het monument, maar ook langs de route van de vorst. Nadat hij was langsgekomen, vertrokken de meesten.

De koningsgezinde leider Buddha Issara zei volgens persbureau Reuters dat zijn rivalen best meer democratie mogen vragen, maar dat ze geen hervorming van de monarchie moeten eisen. “Ze moeten niet aan het instituut zitten.”

Het protest voor meer democratie, geleid door studenten, begon in maart. Het zakte kort daarna in toen Thailand grotendeels plat werd gelegd vanwege het coronavirus. Maar nu het virus is beteugeld, laait het verzet weer op. “Heb vertrouwen in democratie”, zei protestleider Parit Chirawat tegen betogers.

Een groot taboe

Hoeveel steun de demonstraties precies genieten, is lastig in te schatten, omdat er geen betrouwbare peilingen zijn. Kritiek op het koningshuis is in Thailand van oudsher een groot taboe en voor majesteitsschennis kun je jaren de cel ingaan. Bovendien is de monarchie voor veel Thai nauw verbonden met hun boeddhistische identiteit. Heel wat Thai vrezen ook dat de studenten bezig zijn hun hand te overspelen, gezien de geschiedenis van legercoups en politiek bloedvergieten.

Maar daar staat tegenover dat koning Vajiralongkorn veel minder gezag heeft dan zijn serieuze, hardwerkende vader Bhumibol, die vier jaar geleden overleed. Bhumibol was zeven decennia koning en werd aanbeden als een halfgod. De puissant rijke Vajiralongkorn heeft vooral een reputatie als verwende en excentrieke playboy en woont met zijn gevolg in een hotel in Zuid-Duitsland. Hij brengt slechts af en toe een bezoek aan Thailand. Sommige demonstranten noemen hem daarom ook spottend ‘de Duitser’.

Lees ook:

Drie mensen vertellen waarom ze meedoen aan Thailands grootste protestbeweging

In de Thaise hoofdstad Bangkok wordt woensdag een grote anti-regeringsdemonstratie verwacht. Het is de zoveelste demonstratie nadat studenten afgelopen zomer de straat opgingen om het vertrek van premier Prayuth Chan-ocha te eisen, en op te roepen tot het herstel van de Thaise democratie.

Studenten demonstreren in Thailand: ‘We hebben een koning die niets om het Thaise volk geeft’

De Thaise bevolking komt in opstand tegen het koningshuis. Met name studenten eisen hervormingen en willen dat de koning minder macht krijgt.

Impopulair op de troon: intriges en repressie aan het Thaise hof

De nieuwe Thaise vorst Vajiralongkorn grossiert in excentrieke strapatsen en trekt steeds meer macht naar zich toe. “Zijn vader pretendeerde tenminste nog dat het een democratie was.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden