VS

Republikeinse leider belooft ‘ordelijke’ machtsoverdracht, ook bij nederlaag Trump

De Republikeinse senator Mitch McConnell staat journalisten te woord. Beeld Reuters
De Republikeinse senator Mitch McConnell staat journalisten te woord.Beeld Reuters
Redactie Trouw

De Republikeinse leider in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, heeft donderdag een ordelijke machtsoverdracht beloofd na de presidentsverkiezingen. McConnell deed dat nadat president Donald Trump daar eerder twijfel over had gezaaid. “We zullen zien wat er gebeurt”, zei Trump woensdag op de vraag of hij een vreedzame machtsoverdracht garandeert als hij de verkiezingen verliest.

McConnell schreef op Twitter: “De winnaar van de verkiezing op 3 november zal op 20 januari worden geïnaugureerd. Er zal een ordelijke transitie zijn, zoals elke vier jaar is gebeurd sinds 1792.” Ook andere Republikeinen verzekerden een vreedzame machtsoverdracht, conform de Amerikaanse grondwet. En een woordvoerster van het Witte Huis verklaarde dat de president ‘de uitslag van vrije en eerlijke verkiezingen zal accepteren’.

Trumps Democratische rivaal, Joe Biden, noemde de suggesties van zijn tegenstrever ‘irrationeel’. Eerder suggereerde Biden dat, als Trump na een nederlaag niet vertrekt, het leger hem zal verwijderen uit het Witte Huis.

Trump zaait al enige tijd twijfel over het eerlijke verloop van de verkiezingen. Zo beweert hij dat de Democraten willen frauderen met stemmen per post. Vanwege de coronapandemie zullen deze keer naar verwachting veel meer mensen dan gewoonlijk stemmen per post. Ook zegt de president te verwachten dat de stembusgang zal uitmonden in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Dat gebeurde in 2000 ook al eens.

Trump uitgejouwd

Intussen werd Trump donderdag uitgejouwd toen hij de laatste eer bewees aan de overleden progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg. De Amerikaanse president stond met zijn vrouw Melania met een zwart mondmasker op bij de opgebaarde Ginsburg bij het Hooggerechtshof in Washington, toen mensen op de achtergrond scandeerden dat hij moet worden weggestemd.

Ginsburg overleed vorige week vrijdag op 87-jarige leeftijd. Met het overlijden van het linkse boegbeeld is de weg vrij voor Trump om een nieuwe conservatieve opperrechter voor te dragen. In het Hof wordt het dan een meerderheid van 6 tegen 3 op de hand van Republikeinse standpunten. Het Hooggerechtshof oordeelt onder meer over zaken als abortus en het recht om een wapen te dragen. Trump heeft aangekondigd dat hij zaterdag zijn kandidaat bekend zal maken. Daarna beslist de senaat, waarin de Republikeinen een meerderheid hebben, over de benoeming.

Ginsburg zelf zou op haar sterfbed hebben gezegd dat pas na de verkiezingen op 3 november over haar opvolging hoort te worden beslist. De betogers riepen Trump bij de opgebaarde Ginsburg op die laatste wens te respecteren.

Lees ook:

Trump over vertrek uit Witte Huis na verlies: ‘We zullen zien’

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de presidentsverkiezingen in november waarschijnlijk eindigen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat alle negen zetels van het hof weer snel gevuld zijn. Ook zinspeelde hij erop dat hij niet zomaar uit het Witte Huis zal vertrekken, ook als hij verliest.

Trump kan benoeming rechter doorzetten nu Mitt Romney hem daarin steunt

Donald Trump kan naar alle verwachting een nieuwe conservatieve rechter benoemen in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Senator Mitt Romney, die zich vaak verzet tegen de president, zei dinsdag dat hij vindt dat er snel een opvolger aangewezen kan worden voor de vrijdag overleden progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg.

Opinie: Het politieke systeem in de VS is dringend aan vervanging toe

Het fundament waarop de Amerikanen een perfecte unie wilden bouwen, is dringend aan reparatie toe. Zoals gelijkheid voor indianen en Afro-Amerikanen, schrijft historicus Peter van Dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden