Verenigde StatenVerkiezingsstunt

Republikeinse gouverneurs verschepen migranten naar Democratische steden. ‘Ze hebben nog niets gezien’

Een van de migranten die naar vakantieoord Martha's Vineyard is gevlogen.  Beeld EPA
Een van de migranten die naar vakantieoord Martha's Vineyard is gevlogen.Beeld EPA

Na de staten Texas en Arizona begint nu ook Florida met het droppen van migranten in steden in het noorden. Een ‘wrede politieke stunt’, volgens Democratische politici.

Seije Slager

In Texas steeg enig gegnuif op, toen Washington DC vorige week de noodtoestand uitriep. Daarmee kon de hoofdstad extra geld vrijmaken voor het opvangen van de vele migranten die ze de afgelopen tijd te verwerken krijgt. Volgens een lokale politicus is DC nu een ‘grensstad’ geworden.

Maar op solidariteit van veel echte grenssteden hoeft de hoofdstad niet te rekenen. Weten ze daar eindelijk eens wat wij al jaren doormaken, was de teneur in veel reacties. “Ze hebben nog niets gezien. Ze zijn geen grensstad. Ze weten niet wat een grensstad is”, aldus een Texaanse sheriff tegen Fox News.

Dat Washington, en andere steden in het noorden, de afgelopen maanden toch iets meekregen van die realiteit, komt door controversieel beleid van de gouverneur van Texas, de rechtse houwdegen Greg Abbott. Die laadt migranten in bussen, en verscheept ze naar Democratische steden in het noorden, behalve Washington DC ook Chicago en New York. Steden die zich in het verleden tot ‘sanctuary cities’, vrijplaatsen voor migranten, hebben uitgeroepen. Nou, dan kunnen jullie het krijgen ook, dacht Abbott, die al anderhalf jaar klaagt dat president Joe Biden niets doet om illegale migratie tegen te gaan.

Politiek theater

Meer dan 10.000 migranten werden al naar het noorden vervoerd, behalve door Texas ook door Arizona. De afgelopen week is de situatie geëscaleerd. Ook Florida, geregeerd door rijzende rechtse ster Ron DeSantis, maakte twaalf miljoen dollar vrij om migranten te verschepen.

Florida zet zelfs vliegtuigen in, en kwam deze week met een stunt, door enkele tientallen migranten naar Martha's Vineyard te vliegen, een dure vakantie-enclave voor de politieke en zakelijke elite. Abbott, die ook een fijne neus heeft voor politiek theater, liet intussen een bus vol migranten om de hoek van de woning van vice-president Kamala Harris afzetten.

De verkiezingen komen eraan, dus er is deze gouverneurs alles aan gelegen om het probleem op de spits te drijven. Een ‘wrede politieke stunt’, noemde een woordvoerder van Biden de actie van de Republikeinse gouverneurs. Ze klaagde dat Fox News wel was ingeseind over de bus naar het huis van Harris, maar lokale autoriteiten en hulporganisaties niet. Ook de burgemeester van Chicago Lori Lightfoot klaagde dat er politiek bedreven wordt over de rug van kwetsbare mensen: “Het zou fijn zijn geweest als ze ons van tevoren vertellen wie ze sturen, hoeveel mensen het zijn, wat hun omstandigheden zijn, of ze medische hulp nodig hebben.”

Drukker aan de zuidgrens

De migranten die ineens op Martha's Vineyard stonden, bleken volgens journalisten ter plaatse niet precies op de hoogte van waar ze heen gestuurd waren, en voelden zich gedesoriënteerd. Maar er zijn ook verhalen van migranten die toch al van plan waren om door te reizen naar het noorden en het gratis ritje dankbaar accepteren. Volgens Abbott hebben ze allemaal een verklaring getekend waarin ze hun akkoord geven voor de reis.

Sinds Biden is aangetreden is het behoorlijk veel drukker aan de zuidgrens, deels door het luwen van de pandemie, deels door de indruk bij migranten dat er nu een ‘vriendelijker’ regering zit in Washington. De afgelopen tijd worden soms wel 200.000 migranten per maand aangehouden. Onder Trump bleef dat aantal bijna altijd onder de 100.000, en meestal onder de 50.000 per maand. De cijfers laten zich wel lastig vergelijken, doordat er sinds 2020 een coronamaatregel van kracht is, waarbij migranten vaak zonder enige administratieve verwerking teruggestuurd worden over de grens, en het dus vaak meerdere keren proberen.

Lees ook

Donald Trump of Joe Biden, voor de migrant is het lood om oud ijzer

De politiek lijkt in veel landen verlamd, en politici zijn vooral met zichzelf bezig. Belangrijke vraagstukken kunnen daardoor niet aangepakt worden. Een daarvan is migratie. Het lukt maar niet een oplossing te vinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden