Verenigde Staten

Republikein Liz Cheney verliest voorverkiezing Wyoming

Liz Cheney. Beeld AFP
Liz Cheney.Beeld AFP

De Republikeinse afgevaardigde van de staat van Wyoming Liz Cheney zal na november niet terugkeren in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ze verloor dinsdag de voorverkiezing in haar thuisstaat van haar uitdager Harriet Hageman. Cheney, een uitgesproken criticus van de voormalige president Donald Trump, liep ver achter op Hageman in de peilingen.

Redactie Trouw

Nadat ze hem in eerste instantie steunde, is Cheney is de afgelopen jaren zeer kritisch geweest Trump. Zo stemde ze voor het goedkeuren van de kiesmannen die Joe Biden bij de verkiezingen van 2020 had gewonnen, stemde ze voor de afzetting van Trump en heeft ze zich negatief uitgelaten over Trumps rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Ze zit ook als een van twee Republikeinen in de parlementaire commissie die de bestorming onderzoekt. Dit wordt haar binnen de Republikeinse partij, die overwegend pro-Trump is, niet in dank afgenomen. Cheney wordt gezien als een verrader.

Hageman kreeg juist steun van Trump. Ze heeft zijn claim dat de verkiezingen van 2020 gemanipuleerd werden vaak herhaald. Hageman neemt het bij de tussentijdse verkiezingen in november op tegen een Democratische kandidaat, maar het is onwaarschijnlijk dat die kan winnen in de overwegend Republikeinse staat Wyoming.

Cheney komt uit een Republikeins nest: ze is de dochter van Dick Cheney, die vicepresident was onder ex-president George W. Bush. Ze zit sinds 2017 in het Huis van Afgevaardigden. Haar aanhangers binnen de partij hopen dat ze zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024, maar ze heeft zich nog niet over haar plannen uitgelaten. Nadat de uitslag van de voorverkiezing bekend werd, zei Cheney in een toespraak ‘er alles aan te zullen doen’ om te voorkomen dat Trump weer in het Witte Huis belandt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden