Brexit

‘Remainer’ verdeelt Labourpartij tot op het bot

Jeremy Corbyn verlaat het BBC-programma waarin hij zegt een nieuw brexit-referendum te willen. Beeld AFP

Het had het moment moeten zijn waarop Labour zich als een waardig alternatief van de ruziënde Conservatieven kon presenteren. Maar in plaats daarvan ging het op de eerste dag van het partijcongres in Brighton alleen maar over interne twisten. Dit weekend bleek een groep invloedrijke partijleden en vertrouwelingen van Jeremy Corbyn een poging te doen om van Labours tweede man, Tom Watson, af te komen. Zij vonden Watsons uitspraken dat Labour een ‘Remain’-partij moet worden ongehoord.

Ook besloot een van Corbyns belangrijkste vertrouwelingen, Andrew Fisher, op te stappen omdat hij, zo schreef hij in een uitgelekte brief die in handen kwam van The Sunday Times, al het interne geruzie en het bedrog niet langer kon verdragen.

Corbyn zelf deed in een interview met de BBC alsof alle commotie wel meeviel. Daarnaast zorgde hij er persoonlijk voor dat Watsons positie voorlopig onaangetast blijft.

Verder benadrukte hij dat hij voorlopig ‘neutraal’ wil blijven in het brexitvraagstuk. Hij wil eerst verkiezingen winnen, dan binnen drie maanden een nieuw akkoord met de Europese Unie uitonderhandelen en vervolgens dat akkoord in een referendum voorleggen aan de Britten, inclusief de optie om in de Unie te blijven.

Maar veel belangrijke partijgenoten vinden die opstelling veel te slap. Zij zien het gat met de Conservatieven in de peilingen groter worden en vrezen dat ze veel nadrukkelijker kant moeten kiezen.

Daarmee is nog voor het jaarlijkse congres goed en wel begonnen is, de strijd binnen Labour over brexit weer helemaal losgebarsten.

Johnson krijgt advies van Cameron

De Britse oud-premier David Cameron heeft premier Johnson afgeraden de wet te overtreden. Ook moet volgens de voormalige Conservatieve leider worden voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie stapt.

“Geen deal is geen goed idee. Het overtreden van de wet is geen goed idee. Richt je volledig op het regelen van die deal”, zei Cameron in een interview met Sky News. “En dat doet hij ook, om eerlijk te zijn.”

Het Britse vertrek uit de EU moet in principe over 39 dagen plaatsvinden. De vorige premier Theresa May had een brexitdeal gesloten met de EU, maar die is herhaaldelijk afgewezen door het parlement. Haar opvolger Johnson zegt nieuwe afspraken over de scheidingsvoorwaarden te willen maken, maar wil ook een chaotische brexit zonder deal niet uitsluiten.

Het parlement denkt daar anders over en heeft een wet aangenomen die zo’n no-deal brexit moet voorkomen. Johnson zou de EU dan om verlenging van de brexitdeadline moeten vragen als hij op 19 oktober nog geen deal rond heeft. De premier zei eerder al liever “dood in een greppel” te eindigen dan om uitstel te vragen. Parlementariërs houden er rekening mee dat hij zal proberen de wet te omzeilen.

Lees ook:

Brexit-premier David Cameron onderschatte ‘opportunistische’ Boris Johnson

De vroegere Britse premier Cameron, die het brexit-referendum uitschreef, laat van zich horen in zijn memoires.

Boris Johnson heeft alles in het brexit-schaakspel allang uitgedacht

Premier Boris Johnson zal zich niet zomaar neerleggen bij een parlementaire meerderheid tegen een no-dealbrexit. Hij heeft zijn tegenzet al klaar. Plus die daarna en daarna, en alle alternatieve zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden