null Beeld

Rondje EuropaGriekenland

Religie belijden is niet hetzelfde als winkelen, vindt de Griekse regering

Ook in Griekenland laait de coronapandemie weer op, met vorige week dag na dag besmettingsrecords en overvolle ic’s in het noorden.

Thijs Kettenis

Drie op de tien volwassenen zijn nog niet gevaccineerd. Tijd dus voor strengere maatregelen, besloot de regering van premier Kyriakos Mitsotakis. De meest ingrijpende daarvan is dat ongevaccineerden winkels alleen nog in mogen als zij een negatieve testuitslag laten zien.

Winkeleigenaren riskeren een fikse straf als bij controle blijkt dat in de zaak ongevaccineerde en niet geteste klanten rondlopen: een boete van 5000 euro en de winkel moet twee weken op slot.

De aanscherpingen gelden niet alleen voor winkels, maar ook voor banken, overheidsinstellingen en kappers. Wel zijn er uitzonderingen: supermarkten, kruideniers, apotheken en… kerken.

Dat laatste is tegen het zere been van atheïstische Grieken, van wie voormalig premier en huidig oppositieleider Alexis Tsipras de bekendste is. Zij beschuldigen de regering ervan haar oren te laten hangen naar de machtige orthodoxe kerk, ook uit angst anders kiezers te verliezen.

‘Zo bestrijd je geen pandemie’

“Deze regering wil niet botsen met haar achterban. Daarom kondigt ze maatregelen aan met selectieve terughoudendheid”, foeterde Tsipras. “Maar zo bescherm je de kerk en de gelovigen niet. Zo bestrijd je geen pandemie.” Hij kondigde een motie aan om testen voor ongevaccineerden ook in de kerk verplicht te stellen.

Een slecht idee, vindt de regering. “Religie belijden is niet hetzelfde als winkelen”, verklaarde minister Antonis Georgiadis voor ontwikkeling en investeringen. “Naar de kerk gaan is een dringender behoefte dan kleren kopen”, vond onderminister voor binnenlandse zaken Stelios Petsas.

Premier Mitsotakis ziet vooral een praktisch probleem: kerken zijn vrij toegankelijk, en er staat niemand bij de deur om coronapassen te checken. “Maar misschien weet meneer Tsipras dat niet, omdat hij nooit de noodzaak heeft gevoeld een kaarsje in de kerk te branden.”

De kerk krijgt al kritiek sinds het begin van de pandemie, vooral omdat geestelijken vaak geen mondkapjes dragen en ontkennen dat het virus zich via de heilige communie verspreidt. Gelovigen drinken bij dat ritueel één voor één een mengsel van brood en wijn, volgens hen het lichaam en bloed van Jezus Christus, uit dezelfde door de priester aangereikte lepel.

Ook geestelijken moeten een prik

Maar terwijl de politici kissebisten, bracht de Heilige Synode, het hoogste bestuursorgaan van de Kerk, een communiqué naar buiten: ze riep ongevaccineerden zich op te laten testen voor kerkbezoek, en zich alsnog te laten inenten. Dat geldt óók voor geestelijken. Nieuw is dat beleid niet, maar niet alle kerken volgen de lijn van de Synode.

Dat bleek deze week nog eens op het eiland Lesbos. Een priester daar was besmet met corona toen hij een grote dienst leidde. Twee dagen later hadden tientallen gelovigen het virus ook onder de leden, evenals andere geestelijken en zijn familieleden. Een aanklager onderzoekt nu of de priester ten tijde van de dienst wist dat hij corona had.

Volgens staatsomroep ERT zijn er op Lesbos 35 ongevaccineerde priesters, van wie een deel het bestaan van corona ontkent en gelovigen oproept geen mondkapjes te dragen. Vrijdag ging een klooster op het eiland dicht toen bleek dat de overste en een aantal nonnen positief testten.

Leider Iakovos van de kerk op Lesbos is het nu zat en stelde een ultimatum: “Ik beveel jullie het vaccin binnen een week te halen. Wie dat niet doet, wordt geschorst zonder doorbetaling totdat hij wel gaat.”

Lees ook:
Griekenland maakt het leven van ongevaccineerden een stuk lastiger

Het leven voor ongevaccineerde Griekse werknemers wordt binnenkort een stuk lastiger. Athene hoopt met extra beleid voor werknemers, het strengste in de westerse wereld, de vaccinatiegraad omhoog te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden