Hackers

Regimes bespioneren journalisten en activisten met spyware die mobieltjes overneemt

Zodra de spyware Pegasus op een smartphone staat, hebben de gebruikers toegang tot alles: smsjes, telefoongesprekken, foto’s, e-mails en alle contacten. Beeld AFP
Zodra de spyware Pegasus op een smartphone staat, hebben de gebruikers toegang tot alles: smsjes, telefoongesprekken, foto’s, e-mails en alle contacten.Beeld AFP

Journalisten, activisten, politici. Allemaal staan ze op een lijst met 50.000 telefoonnummers, en mogelijk waren ze allemaal doelwit van misschien wel de meest geraffineerde spyware die er bestaat: Pegasus.

De telefoons van tienduizenden activisten, journalisten, advocaten en politici zijn mogelijk het doelwit geworden van spionageactiviteiten van autoritaire regimes, dankzij spyware ontwikkeld door het Israëlische techbedrijf NSO Group, zo blijkt uit een onderzoek.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in opspraak raakt; het is al langer bekend dat het spyware verkoopt aan autocratische regimes zoals Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Drie jaar geleden kreeg het nog een rechtszaak aan de broek van de Saudische dissident Omar Abdulaziz, die in Canada woont en wiens telefoon geïnfecteerd werd door de spyware, Pegasus genaamd.

Een groot datalek van het bedrijf geeft nu inzicht in hoe breed Pegasus wereldwijd wordt ingezet, en wie er mogelijk allemaal mee op de korrel zijn genomen. De gelekte gegevens zijn in bezit van de Franse journalistieke organisatie Forbidden Stories, die hier samen met een brede groep van internationale kranten zoals The Washington Post, The Guardian en Die Zeit de voorbije tijd onderzoek naar heeft gedaan, onder de noemer The Pegasus Project. Onderdeel van de gelekte documenten is een lijst met meer dan 50.000 telefoonnummers van onder andere prominente journalisten, activisten, advocaten, vakbondsleden en politici van over de hele wereld. Het vermoeden is dat iedereen die op deze lijst werd gezet een potentieel doelwit was voor Pegasus.

Controle over je hele telefoon

Pegasus is een van de meest geraffineerde stukken spionagesoftware die er bestaan. Zodra het op je telefoon staat, hebben de gebruikers toegang tot alles: je smsjes, telefoongesprekken, je foto’s, je e-mails en al je contacten. Maar ook de berichten die versleuteld zijn op apps zoals Whatsapp, Signal en Telegram. Ook krijgen de hackers de controle over je microfoon en je camera, die aangezet kunnen worden om mee te kijken of te luisteren, zelfs als de telefoon op dat moment niet wordt gebruikt.

Je kunt niet voorkomen dat je telefoon geïnfecteerd wordt door goed op te letten dat je niet op een verdachte link in een mail of sms klikt. In eerdere versies maakte Pegasus nog veel gebruik van deze manieren van spyware installeren, maar tegenwoordig is het in staat om via ‘zero click’-aanvallen binnen te dringen in een telefoon. Dit betekent dat de gebruiker nergens op hoeft te klikken om de spyware toegang te geven tot het toestel. Deze aanvallen maken gebruik van fouten in de besturingssystemen van Apple en Android die vaak nog niet ontdekt of verholpen zijn door de fabrikanten zelf, waardoor de spyware via een ‘achterdeurtje’ naar binnen kan.

Forensisch onderzoek

Maar wie zit er achter al die hackpogingen? De lijst van mogelijke daders is beperkt; de enigen die van Pegasus gebruik kunnen maken, zijn regeringen en overheidsinstanties die de spyware hebben gekocht van de NSO Group. Volgens het bedrijf levert het aan veertig landen, maar het wil niet prijsgeven welke dat zijn. Door te kijken naar welke individuen getarget worden, zegt het Pegasus Project zeker tien landen te hebben geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor het vullen van de lijst met doelwitten: Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico, Hongarije, Marokko, India, Bahrein, Rwanda, Azerbaijan en Kazakhstan.

Ook heeft het Pegasus Project forensisch onderzoek uitgevoerd op telefoons van een aantal journalisten en activisten die op de lijst stonden. Van de 67 telefoons bevatte er 37 sporen van de spyware, volgens de onderzoekers een steekproef die aantoont dat een groot deel van de nummers op de lijst daadwerkelijk doelwit zijn geweest. En de onderzoekers ontdekten dat een telefoon vaak werd geïnfecteerd kort nadat het nummer op de lijst was gezet, soms slechts enkele seconden erna.

Geïnfecteerd vier dagen na de dood van Khashoggi

Een van de onderzochte telefoons was van Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi. Slechts vier dagen na zijn dood werd haar telefoon geïnfecteerd met Pegasus, zo ontdekten de onderzoekers. De spyware werd ook ontdekt op de telefoons van vrienden van Khashoggi, en het telefoonnummer van de hoofdaanklager van Turkije – die het onderzoek naar de moord van de journalist leidde – stond op de lijst van nummers die mogelijk doelwit waren van Pegasus. Of zijn telefoon daadwerkelijk geïnfecteerd is, kon niet worden bevestigd, omdat de onderzoekers zijn telefoon niet hebben gekregen om forensisch onderzoek uit te voeren.

De telefoon van Hatice Cengiz, de verloofde van Jamal Khashoggi, bleek ook geïnfecteerd met Pegasus.  Beeld AP
De telefoon van Hatice Cengiz, de verloofde van Jamal Khashoggi, bleek ook geïnfecteerd met Pegasus.Beeld AP

Het Israëlische techbedrijf zelf noemt de aantijgingen vals. Volgens het bedrijf zijn alle ‘cliënten’ aan wie het de spyware verkocht tevoren grondig gescreend, en wordt Pegasus alleen ingezet om criminelen en terroristen op te sporen. De onthullingen zijn ook gênant voor de Israëlische regering. Het ministerie van defensie houdt toezicht op de NSO Group, en voor elke nieuwe ‘cliënt’ waaraan het bedrijf de spyware wil verkopen, moet het ministerie toestemming geven. In een reactie zegt Israël dat het maatregelen neemt tegen landen die de spyware misbruiken, maar het zegt niet welke maatregelen precies.

‘Straks heb je geen 50.000 doelwitten, maar 50 miljoen’

Het onderzoek benadrukt hoe kwetsbaar de veiligheid van telefoons - en daarmee de privacy van burgers - maar weer blijkt te zijn. Maar of het een ‘wake-up call’ voor de burger is wat betreft digitale veiligheid is nog maar de vraag, denkt digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah. “Neem bijvoorbeeld Edward Snowden, die acht jaar geleden de afluisterpraktijken van de NSA blootlegde. Ik denk dat die casus veel meer impact had op het bewustzijn van mensen over digitale privacy, maar het veranderde weinig aan hun gedrag. Misschien is het niet zozeer een wake-up call voor de burgers, maar wel voor de politiek: er moet internationaal beleid komen dat dit soort surveillance aan banden legt.”

Snowden zelf heeft wel een idee hoe dat beleid eruit zou moeten zien; in een reactie op het onderzoek roept de klokkenluider op tot een wereldwijde opschorting van de handel in spyware. “Als niemand iets doet om de verkoop van dit soort technologie te stoppen, dan heb je het straks niet meer over 50.000 doelwitten, maar 50 miljoen - en dat zal veel sneller gebeuren dan we verwachten.”

Zes jaar cel voor Marokkaanse journalist die zou zijn bespioneerd met Pegasus-software

Een Marokkaanse journalist heeft gisteren in Casablanca zes jaar cel gekregen voor spionage en het verkrachten van een collegaverslaggever. De 35-jarige Omar Radi ontkende iets te hebben misdaan en mensenrechtenactivisten hekelden het volgens hen politiek gemotiveerde proces op grond van gefabriceerde beschuldigingen. Radi zelf zei gistermiddag dat het parket gedreven was geweest “door wraakzucht en niet door een zoektocht naar de waarheid.” Volgens Amnesty International werd zijn berechting “ontsierd door flagrante schendingen van de regels voor een eerlijk proces.”

Omar Radi deed journalistiek onderzoek naar corruptie en uitte geregeld kritiek op de grote macht van de koning in Marokko. Radi is een van de vele journalisten in diverse landen van wie de mobiele telefoon de laatse jaren kennelijk is begluurd met hulp van de Israëlische spionagesoftware Pegasus. Digitale speurneuzen van Amnesty meldden vorig jaar al in een rapport dat ze de Pegasus-software op Radi’s mobiel had gedetecteerd. Marokko zou een van de autocratische landen zijn die het omstreden softwarepakket kochten van de Israëlische firma NSO.

Overigens legde dezelfde rechtbank in Casablanca anderhalve week geleden vijf jaar cel op aan Soulaimane Raissouni, een andere dissidente journalist. Hij werd schuldig bevonden aan een poging om een homoseksuele man aan te randen. Ook Raissouni is een criticus van de machthebbers en volgens mensenrechtenactivisten was ook zijn proces doorgestoken kaart. Beschuldigingen van seksuele aard zijn de laatste jaren in Marokko een van de tactieken geworden om kritische activisten en journalisten de mond te snoeren.

Lees ook:

Dictators gebruiken steeds vaker ‘cyberhuurlingen’ in hun strijd tegen critici

Autocraten gebruiken steeds vaker onlinemiddelen om hun bevolking eronder te houden. Soms met hulp van ‘cyberhuurlingen’. ‘Het wordt bekender bij regimes dat ze dit soort dingen kunnen doen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden