Praalgraf

Regering Spanje graaft Franco in oktober op

Het mausoleum Valle de los Caídos waar het lichaam van generaal Franco begraven ligt.  Beeld Reuters
Het mausoleum Valle de los Caídos waar het lichaam van generaal Franco begraven ligt.Beeld Reuters

Het herdenkingscomplex Valle de los Caídos dat de Spaanse dictator Francisco Franco (1892-1975) heeft laten bouwen als praalgraf en als herinnering aan de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) is vrijdag gesloten.

Redactie

De regering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez gaat de stoffelijke resten van Franco verplaatsen die liggen in een uitgehouwen kerk. Er zijn jaren van touwtrekken tussen sociaal-democraten en conservatieven aan voorafgegaan.

Het is de bedoeling dat het ergens tussen 18 en 22 oktober gebeurt. Uit veiligheidsoverwegingen worden weinig details over de operatie bekendgemaakt. Volgens critici is het verplaatsen van de resten een linkse obsessie die onnodig en duur is. De familie van Franco wordt wel van tevoren op de hoogte gesteld, heeft Madrid vrijdag laten weten.

De resten gaan van de uitgehouwen basiliek 43 kilometer ten noordwesten van Madrid naar een begraafplaats in El Pardo. Dat ligt ruim 30 kilometer dichter bij de hoofdstad en daar ligt ook Franco's vrouw Carmen Polo (1900-1988) begraven.

Franco liet het monument bouwen voor alle gevallenen uit de burgeroorlog. Er liggen circa 34.000 omgekomen strijders begraven, onder wie ook republikeinse tegenstanders van Franco. Het is omstreden omdat hij er zelf ook ligt. Bovendien was een deel van de werkkrachten die het in de jaren 1941-1959 bouwden, politiek gevangene.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden