Verenigde Staten

Regering-Biden dient wet in voor legalisering van illegalen

De Amerikaanse president Joe Biden.  Beeld AP
De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld AP

De Amerikaanse regering van president Joe Biden dient in het Congres een wetsontwerp in over het geven van een verblijfstatus aan illegalen. Dat zou miljoenen mensen uitzicht bieden op het staatsburgerschap.

Biden heeft zich altijd gekeerd tegen het strenge migratiebeleid van zijn voorganger Donald Trump en beklemtoonde al op de eerste dag van zijn presidentschap dat hij er onmiddellijk werk van ging maken. De legalisering van illegalen, van wie bijna de helft uit Mexico komt, is al lang een prioriteit van Democratische en liberale politici die ervan uitgaan dat illegalen bijdragen aan de economie en er toch steeds minder illegalen komen.

Trump had juist het uitzetten en tegenhouden van illegalen tot speerpunten gemaakt. Ook zou hij een muur langs de Mexicaanse grens bouwen. Praktisch gezien bleven de deportaties van illegalen echter ver achter bij de getallen waarmee Trump had gedreigd. Onder zijn Democratische voorganger Barack Obama werden er in diens eerste regeerperiode bijna drie keer meer illegalen uitgezet dan onder Trumps regering.

Als van het aantal uitzettingen zou kunnen worden afgeleid hoeveel illegalen er zijn, komen er inderdaad minder. In 2010 zetten de VS nog naar schatting 230.000 mensen zonder verblijfsstatus uit, en in 2020 ruim 50.000.

Amnestie voor ‘Dreamers’

Biden wil nu met uitzetten ophouden en feitelijk een amnestie regelen, ook voor de zogeheten ‘Dreamers’. Dat zijn honderdduizenden mensen die als kinderen illegaal zijn gekomen en hun volwassen leven in de VS zijn begonnen. Zij genoten rechtsbescherming tot 2017, toen de regering Trump dat afschafte.

Het is niet bekend hoeveel mensen er illegaal in de Verenigde Staten zijn. De meeste schattingen stellen ergens tussen de tien en twaalf miljoen mensen. Onder hen zijn bijna twee miljoen uit Centraal-Amerika (voornamelijk El Salvador, Guatemala en Honduras) en bijna anderhalf miljoen uit Azië. Volgens onderzoekers zijn de meeste illegalen al heel lang in de VS, naar schatting twee derde al langer dan tien jaar.

Lees ook:


Biden draait migratiebeleid van Trump terug

De Amerikaanse president Joe Biden gaat het migratiebeleid van zijn voorganger Donald Trump terugdraaien. Volgens een medewerker komt er een speciaal team dat uitgezette migranten met hun kinderen gaat herenigen. Het wordt ook makkelijker voor mensen om naar de Verenigde Staten te komen en om de Amerikaanse nationaliteit aan te vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden