Vluchtelingencrises

Recordaantal van 82 miljoen mensen op de vlucht, ondanks corona

Een Afghaanse vrouw loopt met haar drie kinderen bij een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos.  Beeld AP
Een Afghaanse vrouw loopt met haar drie kinderen bij een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos.Beeld AP

Het wereldwijde aantal vluchtelingen in 2020 was 4 procent hoger dan het vorige recordaantal in 2019.

Wereldwijd waren er vorig jaar 82,4 miljoen mensen op de vlucht, een toename van 4 procent ten opzichte van 2019 en een nieuw record. Dat heeft de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR vrijdag gemeld. Omdat door de coronapandemie in 2020 veel grenzen op slot zaten, steeg vooral het aantal mensen dat binnen landgrenzen ontheemd raakte (van 45,7 miljoen naar 48 miljoen). Netto steeg het aantal vluchtelingen óver grenzen met 400.000 (van 26 miljoen naar 26,4 miljoen).

Dat kan veranderen: hoge commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi zei dat veel mensen die nu ontheemd zijn en het land niet uit kunnen, dit misschien wel gaan doen zodra de grenzen weer opengaan. Dan zal het aantal asielaanvragen waarschijnlijk ook weer toenemen. Overigens vormen asielzoekers in de tellingen van de UNHCR een aparte categorie vluchtelingen, evenals Venezolanen.

Meer dan 1 procent van de wereldbevolking op de vlucht

Het lijkt in dit tempo een kwestie van tijd tot het totaal aantal vluchtelingen de 100 miljoen aantikt, verwacht de UNHCR. Het aantal mensen dat op de vlucht is, is de afgelopen tien jaar verdubbeld. In totaal is nu meer dan 1 procent van de wereldbevolking op de vlucht. Grandi: “Elk cijfer vertegenwoordigt een persoon die uit zijn huis is verdreven, en staat voor een verhaal van ontheemding, onteigening en lijden. Deze mensen verdienen onze aandacht en steun. Niet alleen met humanitaire hulp, maar ook bij het vinden van oplossingen voor hun benarde situatie.”

Ook in 2020 waren er oude en nieuwe geweldsconflicten die ervoor zorgden dat mensen hun huizen moesten verlaten – bijvoorbeeld in landen als Ethiopië, Soedan, Mozambique, Jemen en Colombia. Net als in voorgaande jaren komt het merendeel (nu 68 procent) van alle mensen die in een ander land hun toevlucht hebben gezocht uit vijf landen: Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar.

Een grote meerderheid van bijna negen op de tien vluchtelingen wordt opgevangen in buurlanden. Turkije huisvest de meeste vluchtelingen, namelijk 3,7 miljoen. Ook Duitsland staat in de top vijf, met 1,2 miljoen vluchtelingen.

Lees ook:

‘Schendingen van rechten van vluchtelingen aan EU-buitengrenzen zijn structureel’

Aan de Europese buitengrenzen vinden structureel schendingen van de mensenrechten van migranten en vluchtelingen plaats, concludeert het EU-agentschap voor fundamentele rechten (FRA) dinsdag in een rapport.

Gestrand op de Canarische Eilanden, de gevaarlijkste migratieroute bereikt een piek tijdens coronacrisis

Een toenemend aantal migranten probeert Europa te bereiken via de Canarische eilanden. Niet zonder gevaar: de route is dodelijker dan die over de Middellandse Zee. “De zee was woest en ik was doodziek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden