Vluchtelingen

Recordaantal migranten aangekomen op Lampedusa

Migranten stappen aan boord van een Italiaans schip op Lampedusa. Beeld AFP
Migranten stappen aan boord van een Italiaans schip op Lampedusa.Beeld AFP

Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn in 24 uur meer dan 2000 vluchtelingen aangekomen, een recordaantal. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

ANP

In de nacht van vrijdag op zaterdag arriveerden 267 migranten. Op vrijdagochtend-, middag en avond waren er volgens het persbureau al 1778 migranten geteld. Een aantal boten kwam op de Middellandse Zee in de problemen en kreeg volgens ANSA hulp van een reddingsschip en vaartuigen van de Italiaanse autoriteiten.

Risico

Lampedusa is het zuidelijkste deel van Italië en ligt relatief dicht bij de kust van Noord-Afrika. Migranten proberen vanuit Tunesië en Libië om in bootjes, die vaak ongeschikt zijn voor de Middellandse Zee, de oversteek te maken naar Lampedusa of andere Europese eilanden in de buurt. De reis is niet zonder risico’s, maar desondanks blijven mensen hun leven riskeren.

Het aantal migranten dat Italië via de Middellandse Zee bereikt, loopt snel op. De teller staat dit jaar al op zo’n 21.000. In 2021 en 2022 ging het om ongeveer 6000 personen in dezelfde periode. De kwestie maakt in Italië veel los, zeker nu het land sinds eind vorig jaar de meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog heeft. Die vindt dat op Europees niveau meer moet gebeuren om de migrantenstroom tegen te houden.

Lees ook:

OM: Tientallen tot honderden Eritreeërs in Nederland zijn afgeperst en mishandeld door smokkelbendes

Een internationaal netwerk van mensensmokkelaars heeft volgens het Openbaar Ministerie op grote schaal Eritreeërs mishandeld en afgeperst in Libië. Onderzoek heeft tot nu toe zeven verdachten opgeleverd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden