Europese UnieVergroening

Rechtszaak dreigt nu gas en kernenergie ‘groen’ blijven heten

Het Europees Parlement tijdens de stemming over het label van gas en kernenergie, woensdag. Beeld AFP
Het Europees Parlement tijdens de stemming over het label van gas en kernenergie, woensdag.Beeld AFP

Een poging van Europarlementariërs om tegen te houden dat gas en kernenergie voor investeringen ‘groen’ mogen heten, is mislukt. De teleurstelling is groot.

Romana Abels

Europarlementariër Paul Tang noemt het ‘een beschamende terugval voor Europa als aanvoerder in de strijd tegen klimaatverandering.’ Woensdag mislukte de poging van PvdA’er Tang, zijn GroenLinks-collega Bas Eickhout en een handvol parlementariërs van andere politieke fracties om de Europese Commissie te corrigeren. Die Commissie wil dat gas en kernenergie de komende jaren nog blijven gelden als ‘duurzaam’, tenminste als het gaat om de investeringen uit de particuliere sector in die vormen van energie-opwekking. Het voorstel om dat te doen werd gelanceerd voor de Russische inval in Oekraïne.

Het was van het begin af aan omstreden. Oostenrijk en Luxemburg kondigden aan dat zij de Commissie voor de rechter zouden dagen als het voorstel werd aangenomen.

Na de Russische inval in Oekraïne groeide het verzet tegen de zogenoemde ‘taxonomie’, zoals de wet heet. Maar de tegenstanders kregen woensdag niet de benodigde 353 stemmen bij elkaar om het van tafel te krijgen. De teller bleef steken op 278 stemmen.

‘Geen duidelijkheid’

Het voorstel was bedoeld om de financiële sector duidelijkheid te geven over welke investeringen de komende jaren rendabel zouden kunnen zijn. Volgens Paul Tang is die gewenste duidelijkheid nog altijd niet bereikt, omdat zich nu een rechter over de zaak zal moeten buigen.

Naast Luxemburg en Oostenrijk kondigde ook Greenpeace woensdag aan dat de organisatie de Europese Commissie voor het Europees gerechtshof gaat dagen over de taxonomie. Ook de parlementsleden willen dat nu doen.

Tang: “We weten niet of het voorstel de toets van een rechter zal overleven. Het geeft gas een duidelijke voorkeursbehandeling boven andere energiebronnen, wat volgens de taxonomierichtlijn verboden is.”

In de uren voor de stemming had Petr Fiala, de premier van Tsjechië, het land dat sinds 1 juli Europees voorzitter is, nog gepleit vóór de taxonomie. In de plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg zei Fiala: “Ik wil benadrukken dat het voorstel van de Commissie met veel moeite tot stand gekomen is. De bepalingen helpen een aantal landen die de klimaatdoelen alleen kunnen halen als de criteria zo zijn zoals in dit voorstel.”

Die woorden hebben wellicht de lang weifelende christendemocraten over de streep getrokken. De overgrote meerderheid van die groep, de grootste in het Europarlement, stemde voor de opname van gas en kernenergie in de lijst van duurzame energiebronnen.

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen zegt dat hij voor stemde met het milieu voor ogen. “Het is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. Als we onze klimaatdoelen willen halen, hebben we de luxe niet om technologieën uit te sluiten.” Berendsen ziet vooral toekomst voor kernenergie. Wat betreft gas zegt hij dat het mogelijk moet zijn om tijdelijk de schoonste gastechnieken in te zetten als het doel is om kolencentrales te sluiten.

Lees ook:

Het is erop of eronder: kan het Europarlement het groene label voor gas en kernenergie nog tegenhouden?

Onder leiding van twee Nederlandse politici probeert een groep Europarlementariërs een wet tegen te houden die gas en kernenergie als ‘groen’ labelt. ‘Het gaat om de geloofwaardigheid van de EU in de hele wereld’, vindt Bas Eickhout van GroenLinks.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden