Europees parlement

Rechtse fractie blieft het geluid van Marcel de Graaff niet meer

Partijleider Thierry Baudet en Europarlementarier Marcel de Graaff (R) tijdens een Lagerhuisdebat van Forum voor Democratie.  Beeld ANP /  ANP
Partijleider Thierry Baudet en Europarlementarier Marcel de Graaff (R) tijdens een Lagerhuisdebat van Forum voor Democratie.Beeld ANP / ANP

De enige Europarlementariër namens Forum voor Democratie is te rechts voor de meest rechtse Europese fractie.

Romana Abels

De Nederlandse Europarlementariër Marcel de Graaff is niet meer welkom bij de rechtse fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europees Parlement. De Graaff, die in het Europees parlement is gekozen voor de PVV maar vorig jaar overstapte naar Forum voor Democratie, zit nu zonder fractie.

Vorige week schorste de ID-fractie De Graaff, vanwege zijn opvatting over de oorlog in Oekraïne. De Graaff wil dat de sancties worden opgeheven, zijn fractie staat juist achter stevige maatregelen. Op de tijdelijke schorsing zou mogelijk een permanente verwijdering volgen. Zo ver kwam het niet - maandag stapte De Graaff zelf uit de fractie.

Onderdeel van de politieke familie

De Graaff was lid geworden van de rechtse groep, die zich heeft verenigd rond stevige standpunten over migratie, toen hij nog bij de PVV zat. Nadat hij in januari 2020 overstapte naar Forum was De Graaff nog altijd welkom bij ID. Maar daar is nu verandering in gekomen: de ID-groep beschouwt het Nederlandse Forum voor Democratie niet langer als onderdeel van de politieke familie.

De Graaf stapte over naar de partij van Thierry Baudet in coronatijd: hij was tegen vaccinaties en maatregelen. Nu volgt hij Baudet ook in zijn wens om te stoppen met sancties tegen Rusland en meent hij dat Nederland wordt geregeerd door een elite die zijn eigen burgers te pakken wil nemen. Op Twitter schreef De Graaff bijvoorbeeld dat “de westerse elite een oorlog voert tegen eigen burgers. Lockdowns waren een test.”

Marcel de Graaff gold ooit als één van de drijvende krachten achter Geert Wilders’ PVV. Hij was namens die partij fractievoorzitter in de Eerste Kamer. In 2014 vertrok hij naar Brussel, waar hij bij de verkiezingen in 2019 in eerste instantie te weinig zetels haalde. Pas na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kwam er een zetel voor hem vrij.

Geprobeerd twee keer te stemmen

Hij kwam in het Europees parlement ook al eens in opspraak omdat hij had geprobeerd twee keer te stemmen: één keer met zijn eigen stemkaart en nog eens met die van de Franse fractiegenoot Marine le Pen, die afwezig was. Ook het Duitse Alternative für Deutschland is lid van de ID-fractie.

De Graaff stemt, als hij aanwezig is bij de stemmingen in Straatsburg, bijna overal tegen. Op 3 maart van dit jaar was hij één van de 13 Europarlementariërs die tegen een resolutie stemden waarin de Russische inval in Oekraïne werd veroordeeld. De andere twaalf tegenstemmen kwamen vooral uit de linkerhoek van het politieke spectrum. Zo waren zeven van die twaalf lid van de fractie The Left, een socialistische splinter in het Europees Parlement.

De Graaff zegt nu in een verklaring dat hij van plan is een nieuwe fractie op te richten waarin hij zijn geluid wel mag laten horen. Dat is zo goed als onmogelijk.

Lees ook:

Enige PVV’er in Europees Parlement stapt over naar FVD

Marcel de Graaff, de enige Europarlementariër die de PVV nog in Brussel had, stapt over naar Forum voor Democratie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden