Rechtszaak

Rechts-extremistische Stephan E. krijgt levenslang voor moord op Duitse politicus

De christendemocratische politicus Walter Lübcke. Beeld AFP
De christendemocratische politicus Walter Lübcke.Beeld AFP

De rechts-extremistische Stephan E. is in Frankfurt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegen de politieke moord op de Duitse regionale bestuurder Walter Lübcke. Ernst schoot de christendemocratische politicus in 2019 dood in het noorden van deelstaat Hessen.

ANP/Redactie

E. heeft lang tegenstrijdige verklaringen afgelegd maar legde uiteindelijk een bekentenis af en betuigde spijt. De aanklagers hadden levenslang geëist met maatregelen om hem niet vervroegd vrij te laten. Ze stelden daarom dat er van zeer zware schuld sprake is en de rechters vonden dat ook. Lübcke is daarmee vrijwel kansloos als hij na vijftien jaar een verzoek om vervoegde vrijlating indient.

Medebeklaagde Markus H. heeft anderhalf jaar cel gekregen wegens verboden wapenbezit. De aanklagers beschuldigden de neonazi van medeplichtigheid aan de moord. De weduwe en de twee zoons van Lübcke zien in Markus H. de “nazicoach” van Ernst die heeft aangezet tot de moord op hun man en vader.

De 65-jarige Walter Lübcke werd in 2019 dodelijk verwond aangetroffen op het terras van zijn woning in het noord-Hessische plaatsje Wolfhagen-Istha. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten. Reanimeren hielp niet meer. Lübcke was regeringspresident van de Noord-Hessische stad Kassel. Hij stond bekend om zijn verwelkomende houding jegens vluchtelingen.

Bekend werd hij toen hij zich in 2015 uitsprak voor het herbergen van vluchtelingen in Noord-Hessen en zich op waarden als naastenliefde beriep. Hij richtte zich tegen critici: “Wie deze waarden niet uitdraagt, kan dit land op elk moment verlaten”, zei hij.

De moord op de christendemocraat heeft de Bondsrepubliek geschokt. De aanslag heeft de vraag doen rijzen of rechts-extremisme als gevaar wel serieus wordt genomen.

Lees ook:
Duitse justitie: moord op politicus Lübcke was extreem-rechtse aanslag

Door de extreem-rechtse dimensie werd de moord op Lübcke een zaak van landelijk gewicht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden