Myanmar

Rechterhand Aung San Suu Kyi krijgt twintig jaar

U Win Htein (links) en Aung San Suu Kyi worden allebei vervolgd door de militaire junta. Beeld AFP
U Win Htein (links) en Aung San Suu Kyi worden allebei vervolgd door de militaire junta.Beeld AFP

Een van haar naaste medewerkers kreeg vrijdag 20 jaar cel. De afgezette Myanmarese leider Aung San Suu Kyi kan zelf 102 jaar krijgen.

Seije Slager

De rechtszaken die de militaire junta in Myanmar momenteel tegen haar politieke tegenstanders voert, hebben een eerste veroordeling van een prominent politiek kopstuk opgeleverd. Op vrijdag werd bekend dat U Win Htein, een van de naaste medewerkers van de in februari afgezette leider Aung San Suu Kyi, veroordeeld is tot twintig jaar cel.

Mensenrechtenactivisten beschouwen de rechtszaken als showprocessen. Maar het zijn wel shows voor een heel exclusief publiek, want ze spelen zich achter gesloten deuren af en er komt maar mondjesmaat informatie over naar buiten. Details over de veroordeling werden niet officieel bekendgemaakt, alleen de lengte van de straf.

Eerder werd al wel bekend dat U Win Htein verdacht werd van ‘opruiing’, onder een oud en vrij breed wetsartikel dat nog uit de Britse koloniale tijd stamt. Net nadat hij was opgepakt, werd de maximumstraf voor dat vergrijp verhoogd van drie naar twintig jaar, de straf die vrijdag dus ook opgelegd werd. Voor de 79-jarige U Win Htein, die een broze gezondheid heeft, betekent dat feitelijk levenslang. Hij zat tussen 1989 en 2010 ook al in de gevangenis, met een paar heel korte onderbrekingen.

Economisch adviseur van Suu Kyi

U Win Htein is een prominent lid van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), geleid door Aung San Suu Kyi. Na zijn vrijlating, rond de tijd dat de militaire machthebbers voorzichtig ruimte begonnen te maken voor burgerparticipatie in het landsbestuur, was hij een tijd lang parlementariër, en sinds 2015 economisch adviseur van leider Aung San Suu Kyi, die in dat jaar de verkiezingen won met de NLD.

Begin februari schoof de militaire top de resultaten van nieuwe verkiezingen opzij, die opnieuw ruim werden gewonnen door de NLD. Volgens de militairen zou er stemfraude gepleegd zou zijn, maar daar is geen bewijs voor. Niet lang daarna werden veel prominente burgerpolitici opgepakt, onder wie Suu Kyi en U Win Htein.

Aung San Suu Kyi moest deze week ook voor de rechtbank verschijnen. In een geheime zitting legde ze voor het eerst een getuigenis af in een van de zaken die tegen haar zijn aangespannen. Ook daarvan kwam officieel weinig naar buiten. Het is de advocaten van Suu Kyi verboden om met de media te praten. De onafhankelijke site Myanmar Now wist op basis van anonieme bronnen wel te melden dat ze zich deze week moest verdedigen voor twee verklaringen die de NLD in februari deed uitgaan, waarin de internationale gemeenschap werd opgeroepen om de militaire coup niet te erkennen.

Aung San Suu Kyi staat terecht voor in totaal elf verschillende aanklachten, variërend van het omverwerpen van de orde tot het overtreden van de coronaregels. Als ze overal voor wordt veroordeeld, zou ze bij elkaar 102 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Lees ook:

Myanmar breidt de jacht op journalisten uit

Geholpen door een nieuwe wet maakt de militaire junta in Myanmar het werk van journalisten onmogelijk. De wet stelt iedere poging strafbaar die ‘hinder’ of ‘ontregeling’ veroorzaakt voor soldaten en militairen of ‘schade toebrengt’ aan hun ‘moreel, discipline, gezondheid en uitvoering’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden