Olie

Rechter Zuid-Afrika gaat voor seismisch onderzoek Shell liggen

Een protest in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg tegen seismisch onderzoek dat Shell  Beeld EPA
Een protest in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg tegen seismisch onderzoek dat ShellBeeld EPA
ANP

Shell mag in Zuid-Afrika geen seismisch onderzoek doen voor de kust van het land. Een gerechtshof in Makhanda oordeelde dinsdag dat het onderzoek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om naar olie in de zeebodem te zoeken niet mag plaatsvinden. De uitspraak is een overwinning voor milieugroeperingen die bezorgd zijn voor de impact van het onderzoek op de flora en fauna. Het onderzoek had moeten gebeuren bij de Wild Coast, een kustgebied aan de oostkant van Zuid-Afrika.

Eerder won Shell nog een rechtszaak over dezelfde kwestie. Deze was aangespannen door Greenpeace en andere milieuorganisaties die vreesden voor onherstelbare schade aan de natuur en aan de dieren die voor de kust van Zuid-Afrika zwemmen zoals walvissen. Maar die bewering wuifde de rechter toen als speculatief weg.

Shell zegt in een reactie de beslissing van het hof te respecteren. De onderneming zegt de uitspraak te bestuderen en heeft het onderzoek nu gepauzeerd. Shell benadrukt dat olie-exploratieonderzoeken al meer dan vijftig jaar worden uitgevoerd, waarbij deze ook wetenschappelijk worden getoetst.

Verder stelt Shell dat Zuid-Afrika voor veel van zijn energiebehoeften sterk afhankelijk is van de invoer ervan. “Indien voor de kust levensvatbare hulpbronnen gevonden worden, kunnen deze bijdragen aan de energiezekerheid van het land en de economische ontwikkelingsprogramma’s van de regering”, aldus Shell.

Lees ook:

Directeur van Milieudefensie Donald Pols blikt terug op de klimaatzaak tegen Shell: ‘Dit was mijn zwaarste jaar ooit’

2021 is voor Donald Pols niet het jaar waarin Milieudefensie van Shell won, maar van de zegetocht van klimaatrechtvaardigheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden