Rusland

Rechter Rusland: anticorruptiestichting Navalny is extremistisch

De rechtbank van Moskou. De rechtbank zet de hoorzitting, achter gesloten deuren, voort over een rechtszaak ter erkenning van de Anti-Corruption Foundation (FBK) en het hoofdkantoor van gevangengenomen oppositieleider Alexei Navalny als extremistische organisaties.  Beeld EPA
De rechtbank van Moskou. De rechtbank zet de hoorzitting, achter gesloten deuren, voort over een rechtszaak ter erkenning van de Anti-Corruption Foundation (FBK) en het hoofdkantoor van gevangengenomen oppositieleider Alexei Navalny als extremistische organisaties.Beeld EPA

De bekende anticorruptiestichting FBK van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalny is extremistisch en daarmee illegaal. Dat oordeelde een rechter in Rusland.

Aanklagers hadden aangedrongen op maatregelen tegen het belangrijke politieke netwerk van Navalny, omdat de groep een opstand zou beramen met steun uit het Westen.

Dat de organisatie als extremistisch zou worden bestempeld, werd al verwacht. De FBK had zich onlangs al ontbonden. Dit om te voorkomen dat medewerkers worden vervolgd. De FBK publiceerde regelmatig over (vermeende) corruptie in alle lagen van de overheid. De zaak tegen de stichting werd achter gesloten deuren behandeld.

Alexei Navalny  in februari.  Beeld AFP
Alexei Navalny in februari.Beeld AFP

Politieke achtergrond

Het verbieden van de FBK als extremistisch heeft een politieke achtergrond, stellen waarnemers. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september heeft het parlement wetgeving aangenomen die leden en sponsors van als extremistisch bestempelde groeperingen verbiedt deel te nemen aan de stembusronde. Zo moet worden voorkomen dat de oppositie een kans maakt om de inmiddels zeer onpopulaire regerende partij Verenigd Rusland te verslaan.

Lees ook:

Russische Senaat keurt omstreden wet goed die ‘extremisten’ weren uit de politiek mogelijk maakt

Dat betekent in de praktijk dat leden van kritische oppositieorganisaties straks vermoedelijk niet meer kunnen deelnemen aan verkiezingen.

Vluchten kan niet meer. De arrestatie van de Wit-Russische journalist Protasevitsj past in een patroon

De arrestatie van de Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj past in een patroon. In toenemende mate proberen regimes dissidenten buiten de eigen landsgrenzen het zwijgen op te leggen via intimidatie, vervolging en zelfs moord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden