Regenwoud

Rechter: Brazilië dreigt Amazone aan drugshandelaren te verliezen

Een rivier uit het Amazonewoud stroomt richting de oceaan in Brazilië. Foto ter illustratie. Beeld AP
Een rivier uit het Amazonewoud stroomt richting de oceaan in Brazilië. Foto ter illustratie.Beeld AP

Brazilië loopt het risico de controle over zijn uitgestrekte Amazone te verliezen aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars, waarschuwt een rechter van het Hooggerechtshof woensdag. Om de achteruitgang van het regenwoud te stoppen en orde in het wetteloze gebied te herstellen heeft Brazilië internationale hulp nodig, aldus de rechter.

Redactie Trouw

“Er is een reëel risico om de soevereiniteit van de Amazone niet aan een ander land te verliezen, maar aan de georganiseerde misdaad”, zei hoge rechter Luis Roberto Barroso in een interview met persbureau Reuters. De Amazone absorbeert enorme hoeveelheden broeikasgas dat de aarde opwarmt. Het behoud ervan wordt gezien als essentieel voor de strijd tegen klimaatverandering.

Barroso maant de internationale gemeenschap om geld en ideeën bij te dragen voor duurzame ontwikkeling in de Amazone. Volgens hem doet internationale financiële steun geen afbreuk aan de Braziliaanse soevereiniteit over het Amazonegebied, zoals de ultra-rechtse oud-president van Brazilië, Jair Bolsonaro, stelde.

Integendeel, buitenlandse steun is nodig, aldus Barroso, die recent de COP27-klimaattop in Egypte bijwoonde. “De Braziliaanse autoriteiten zullen zich sterk moeten maken om milieumisdaden zoals illegale houtkap en mijnbouw, ontbossing, landroof en de moord op milieuverdedigers aan te pakken”, voegde hij eraan toe.

De pas verkozen progressieve president Luiz Inácio Lula da Silva, die in januari Bolsonaro opvolgt, heeft beloofd een einde te maken aan de criminele straffeloosheid in het Amazonegebied.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden