Ethiopië

Rebellen Tigray rukken op richting Addis Abeba

Krijgsgevangen gemaakte regeringsmilitairen in de Tigrayse hoofdstad Mekele.  Beeld AP
Krijgsgevangen gemaakte regeringsmilitairen in de Tigrayse hoofdstad Mekele.Beeld AP

De rebellerende milities in de Ethiopische regio Tigray trekken op langs de weg naar de hoofdstad Addis Abeba. Ze hebben naar eigen zeggen twee belangrijke plaatsen langs die weg ingenomen.

Redactie Trouw

De Ethiopische minister-president Abiy Ahmed roept zijn aanhangers op de inzet te verdubbelen en de rebellen tegen te houden. Abiy zei zondag dat het regeringsleger nu op vier fronten tegelijk tegen de rebellen vecht. “We moeten weten dat de belangrijkste kracht van onze vijanden ligt in onze zwakheid en slechte voorbereiding.” De Tigray Defence Forces (TDF) staan bovendien op het punt de krachten te bundelen met een andere rebellengroep, het Oromo Liberation Army.

Dreigende hongersnood

In de strijd tussen het regeringsleger en de rebellen in het noorden, die bijna een jaar geleden uitbrak, zijn al vele duizenden doden gevallen. De bevolking van Tigray is het slachtoffer van afsluiting van de regio door de regering. Circa twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en er dreigt hongersnood. De TDF hebben inmiddels bijna geheel Tigray in handen, de gevechten zijn grotendeels verplaatst naar de naburige regio Amhara.

De Tigrayers claimen dat ze nu de steden Dessie en Kombolcha hebben ingenomen, aan de weg van Addis Abeba naar het noorden. Vooral belangrijk is de val van Kombolcha, een vrij grote stad in de regio en bovendien zuidelijker gelegen dan waar de TDF tot nu toe kwamen, op circa 380 kilometer van de hoofdstad.

De regering ontkende gisteren de inname van Kombolcha. Maar later kwam de aantijging dat de TDF in die stad honderd jongeren hebben omgebracht. Dat werd weer ontkend door de rebellen. “We hoeven geen jongeren te doden. Er was geen weerstand in Kombolcha”, zei woordvoerder Getachew Reda van de partij TPLF, leidend binnen de TDF, tegen persbureau Reuters.

Teleurstellende premier

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken uitte maandag grote bezorgdheid over de ontwikkelingen. “Voortgaande gevechten verlengen de ernstige humanitaire crisis in Noord-Ethiopië”, zei Blinken. “Alle partijen moeten stoppen met militaire operaties en beginnen met onderhandelingen over een wapenstilstand, zonder voorwaarden.”

Premier Abiy werd na zijn aantreden enthousiast onthaald door veel Ethiopiërs, omdat hij een einde maakte aan jarenlange politieke dominantie door de Tigrayers. Hij voerde democratische hervormingen door en kreeg lof uit het buitenland, ook in de vorm van de Nobelprijs voor de Vrede. Maar veel bevolkingsgroepen in het verdeelde Ethiopië zijn teleurgesteld in Abiy.

Lees ook:

Massale hongersnood dreigt uit te breiden nu de Ethiopische burgeroorlog weer oplaait

Het Ethiopische leger is met een groot offensief begonnen om rebellen uit Tigray terug te dringen. Honderdduizenden militairen en militieleden trekken naar het front.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden