Partygate

Rapport nog altijd niet openbaar, maar de eerste Conservatief die Johnson wil vervangen meldt zich

Premier Boris Johnson op bezoek bij een vliegbasis in Wales, afgelopen week.  Beeld AP
Premier Boris Johnson op bezoek bij een vliegbasis in Wales, afgelopen week.Beeld AP

Het Britse Lagerhuislid Tom Tugendhat (48) heeft zich zaterdag opgeworpen als mogelijke kandidaat voor de opvolging van Boris Johnson, voor het geval de premier het vertrouwen van zijn Conservatieve Partij verliest.

Redactie Trouw

Tugendhat is daarmee de eerste Tory die openlijk zijn kandidatuur vestigt. In een interview met Times Radio zei de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Lagerhuis ‘ervoor te gaan’ als hij voldoende steun zou krijgen van zijn collega's. "Dienen als minister-president zou een grote eer zijn. Ik snap niet waarom anderen daarover terughoudend zijn.”

Tom Tugendhat in het Lagerhuis.  Beeld AFP
Tom Tugendhat in het Lagerhuis.Beeld AFP

De timing van zijn uitlatingen is opmerkelijk, aangezien het rapport over de lockdownfeestjes van Brits overheidspersoneel binnen afzienbare tijd zal worden overhandigd aan Johnson. Topambtenaar Sue Gray kreeg van de premier zelf opdracht onderzoek te doen naar vermeende overtredingen tijdens lockdowns. Verwacht werd dat het rapport de afgelopen week zou verschijnen, maar dat was buiten de bemoeienis van Scotland Yard gerekend. De politie stond erop dat omwille van het lopende politieonderzoek het rapport van Gray aangepast zou worden zo dat er niet al te veel persoonlijke of herleidbare details van betrokkenen in zou komen te staan. Gevreesd wordt dat er hierdoor weinig substantieels van het potentieel vernietigende rapport over zal blijven.

Britse parlementariërs hebben al woedend gereageerd op de bemoeienis van de politie met het Sue Gray, die de opdracht om de vermeende feestjes in de ambtswoning van Johnson te onderzoeken als interne opdracht van het kabinet kreeg. Media in het land speculeerden er eerder op dat Downing Street een zwaar zwartgelakte versie van het rapport vrijdagavond zou vrijgeven, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

Tugendthat niet een voor de hand liggende kandidaat

Johnson ligt vanwege 'partygate' zwaar onder vuur, ook binnen zijn Conservatieve Partij. Het is de vraag of hij na de publicatie van Grays bevindingen nog als regeringsleider kan aanblijven. Johnson kan met een interne vertrouwensstemming worden afgezet als partijleider en premier. Tugendhat geldt als een criticus van Johnson binnen de conservatieven. Als veteraan die diende in de Britse strijdkrachten in Irak en Afghanistan, liet hij zich zeer kritisch uit over de Britse terugtrekking uit Afghanistan vorig jaar.

Volgens Daily Mail heeft Tugendhat weliswaar medestanders binnen de partij, maar zouden minister van Financiën Rishi Sunak of buitenlandminister Liz Truss meer kansen hebben op het leiderschap van de partij en daarmee het premierschap.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden