Verdrukt

Rapper Travis Scott werkt mee met onderzoek naar drama op festival Astroworld

De burgemeester van Houston, Sylvester Turner, staat de media te woord na de rampzalige afloop van het concert van rapper Travis Scott, waarbij fans, onder wie tieners, werden verdrukt.   Beeld REUTERS
De burgemeester van Houston, Sylvester Turner, staat de media te woord na de rampzalige afloop van het concert van rapper Travis Scott, waarbij fans, onder wie tieners, werden verdrukt.Beeld REUTERS

De autoriteiten in Houston gaan onderzoeken hoe een concert van rapper Travis Scott uit de hand kon lopen. Vrijdag kwamen daarbij in het gedrang zeker acht mensen om het leven.

Pieternel Gruppen

Rapper Travis Scott heeft naar eigen zeggen niet in de gaten gehad dat zijn Astroworld Festival in Houston volledig uit de hand liep. De 29-jarige rapper laat in een reactie op het drama weten dat hij onder meer met de politie zal samenwerken om uit te zoeken hoe het zo kon misgaan.

Vrijdag overleden zeker acht bezoekers, onder hen twee tieners van 14 en 16 jaar, in het gedrang tijdens het evenement in de Amerikaanse stad. Ongeveer 25 gewonden moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht en honderden mensen werden in en rond het NRG-Stadion door de eerste hulp behandeld.

Voor het festivalpodium ontstond paniek in het gedrang en vielen meerdere bezoekers flauw. Ook bij de ingang en bij de omheiningen heerste er chaos. Op sociale media deelden talloze bezoekers dat de situatie al de hele dag onveilig was, maar dat er niets aan werd gedaan. In filmpjes is te zien hoe festivalgangers beveiligers vragen in te grijpen, maar genegeerd worden. Er waren zo’n 50.000 bezoekers aanwezig. Meer dan zeshonderd politieagenten en beveiligers waren ingeschakeld om het concert in goede banen te leiden.

‘Het werd erger en erger’

Toen Scott voor zijn optreden, het laatste van die dag, het toneel op kwam, probeerde een menigte dichter naar het podium te komen, zegt een van de aanwezige concertgangers Nick Johnson . “Er vielen mensen flauw en iedereen probeerde elkaar te helpen. Maar in de drukte was bewegen onmogelijk. Je kon niet eens je armen omhoog houden. Het werd erger en erger.”

Volgens Amy Harris, een fotograaf van persbureau AP, hing er al de hele dag een agressieve sfeer op het festival. Fans zouden onder meer tegen hekken bij het podium en de vip-ruimten hebben geduwd. “Ik voelde mij de hele dag al ongemakkelijk.”

Burgemeester Sylvester Turner van Houston spreekt van ‘een tragedie op verschillende niveaus’ maar het is volgens hem nog te vroeg om conclusies te trekken over wat er is misgegaan.

Lees ook:

Hoe reageren kinderen op een traumatische gebeurtenis?

Doelwit van de aanslag in Manchester waren tieners en kinderen die met of zonder ouders naar het popconcert van Ariana Grande waren gekomen. Hoe verwerken kinderen trauma’s? En hoe bespreek je een aanslag met een kind?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden