Coronacrisis

‘Ramp als corona treft zwart Amerika elk jaar, en we accepteren het’

Zorgmedewerkers brengen een man met mogelijke Covid 19-symptomen in gereedheid om naar het ziekenhuis in Austin te worden vervoerd. Beeld Hollandse Hoogte / Getty Entertainment
Zorgmedewerkers brengen een man met mogelijke Covid 19-symptomen in gereedheid om naar het ziekenhuis in Austin te worden vervoerd.Beeld Hollandse Hoogte / Getty Entertainment

Het voorrang geven aan ouderen bij de vaccinatie voor het coronavirus kost in de VS levens.

Er zouden minder mensen overlijden aan Covid-19 wanneer behalve ouderen ook zwarte en latino-Amerikanen vooraan in de rij mochten bij het uitdelen van het vaccin. Socioloog Elizabeth Wrigley-Field van de Universiteit van Minnesota rekent dat voor in een artikel dat deze week verschijnt op de wetenschappelijke site Medrxiv.org.

Als het specifiek bevoordelen van een minderheid politiek of wettelijk niet haalbaar is, dan kan voorrang geven aan gebieden waar de sterfte door covid hoog blijkt te zijn – en waar dan vermoedelijk veel zwarten en latino’s wonen – volgens haar ook al helpen. In een staat als Californië zou dat de sterfte met 10 tot 20 procent kunnen laten dalen.

“Er zijn twee dingen tegelijkertijd waar”, zegt Wrigley-Field. “Het risico op overlijden stijgt met de leeftijd, en het is dramatisch hoger voor mensen van kleur. Samen moeten die feiten tot de conclusie leiden dat iemand boven de 65 zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd, maar dat je zwarte en latino-Amerikanen die jonger zijn niet nog maanden kunt laten wachten.”

Armoede

De grotere kwetsbaarheid van zwarte en latino-Amerikanen werd vanaf het begin van de pandemie gesignaleerd. Zij werken vaker in beroepen waar thuiswerken moeilijk gaat, zodat ze gemakkelijker besmet raken. Daarnaast is de gezondheid van zwarten en latino’s in doorsnee minder goed, als gevolg van armoede en door een minder goede toegang tot de gezondheidszorg. Daardoor loopt een besmetting vaker slecht af.

Maar die situatie maakt ook slachtoffers wanneer er geen pandemie is. In 2020 maakte Wrigley-Field daar berekeningen over die tot een harde conclusie leidden: de ramp die wit Amerika in maart 2020 begon te treffen, is minder erg dan de ramp die zwart Amerika trof in 2019, en in 2018, en in vele jaren daarvoor.

Wrigley-Field vat dat samen in een wat lugubere statistiek: als gevolg van de coronapandemie – direct of indirect – zijn tot nu, schat ze, 300.000 tot 350.000 witte Amerikanen overleden. Maar om de levensverwachting van die groep te laten dalen naar het niveau van zwarte Amerikanen in 2014 – hun beste jaar tot nu toe – zou de pandemie in totaal 700.000 tot misschien wel een miljoen witte Amerikaanse slachtoffers moeten maken.

Regionale variaties

“Deze berekeningen zijn een vervolg op onderzoek dat ik met collega’s deed naar de griep-epidemie van 1918", vertelt Wrigley-Field. “We keken daarbij naar regionale variaties en zagen dat het zuiden er enorm uitsprong, niet alleen tijdens de griep-epidemie, maar ook in andere jaren. Daar bleek een verschil tussen de rassen achter te zitten. En terwijl ik 1918 altijd had gezien als een uitzonderlijke en unieke gebeurtenis, bleek dat voor zwarte Amerikanen een vrij normale situatie te zijn geweest.”

Kort na het begin van de coronapandemie werd ze nieuwsgierig of daarvoor hetzelfde zou gelden. “En eigenlijk leek het me onwaarschijnlijk dat de ongelijkheid tussen zwart en wit vandaag de dag nog steeds zo groot is – maar het is dus wel zo.”

Het zou Amerika de ogen moeten openen, vindt ze. “We maken nu een pandemie mee en ervaren hoe op allerlei manieren wijzelf, onze regering, onze werkgevers en onze familie het leven compleet reorganiseren, hoe we allerlei vaststaande ideeën loslaten over wat je redelijkerwijs kunt doen om die sterfgevallen te stoppen. Dan is het schokkend dat we die sterfte onder zwarte Amerikanen gewoon accepteren, elk jaar opnieuw, en ons leven niet overhoop gooien om dat te voorkomen.”

Lees ook:

Corona is niet kleurenblind: waarom zwart Amerika zwaarder lijdt onder de pandemie

Amerika kijkt reikhalzend uit naar het moment dat vaccinaties de coronapandemie eronder krijgen. Zwarte Amerikanen zijn daarbij hekkensluiter. Dat komt doordat ze armer zijn. En door hun wantrouwen tegen de autoriteiten – vooral die in witte jassen.

Corona slaat ongenadig toe in de VS, weer zijn zwarte Amerikanen het voornaamste slachtoffer

In Atlanta, Georgia, wordt met grote angst gekeken naar de derde coronagolf die de VS momenteel overspoelt. Vooral binnen de zwarte gemeenschap is het aantal slachtoffers groot. ‘Ze beweren dat het maar een griepje is, maar ik weet intussen beter. Helaas.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden