Quarantaine

Qua coronamaatregelen voor vakantiegangers loopt het buitenland behoorlijk voor op Nederland

Reizigers op het treinstation van Shanghai. In China moet iedere reiziger die het land binnenkomt eerst veertien dagen in quarantaine. Beeld Getty Images

Het kabinet komt vandaag met een besluit over maatregelen voor inkomende reizigers. Het buitenland loopt behoorlijk voor op Nederland.

Moet Nederland teststraten inrichten op Schiphol? Een verplichte quarantaine voor terugkerende vakantiegangers invoeren? Minister Tamara van Ark van medische zorg brengt vandaag het kabinetsbesluit over nieuwe quarantainemaatregelen naar buiten.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team om een advies gevraagd, nu het aantal besmettingen in vakantielanden als Spanje en Frankrijk snel stijgt. Ook dat advies wordt vandaag gepubliceerd, een dag later dan gepland. “De betrokken ministeries hebben tijd nodig voor goed overleg”, aldus een woordvoerder van minister Van Ark.

Wettelijke thuisblijfplicht moeilijk te verdedigen

Nu geldt voor toeristen die uit een oranje gebied (alleen noodzakelijke reizen) of rood gebied (niet reizen) terugkeren het dringende advies thuis in quarantaine te gaan. Niet iedereen houdt zich strikt aan zo’n quarantaine, zo blijkt uit onderzoek van de GGD.

Minister Ollogren twee weken in quarantaine

Minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken zit twee weken thuis na een bezoek aan haar tweede thuisland Zweden. Voor dat land geldt een oranje reisadvies. Bij terugkomst in Nederland krijgen reizigers het dringende advies veertien dagen in thuisisolatie te blijven.

Daar houdt de bewindsvrouw zich aan, laat het ministerie weten. Wanneer de minister terug is gekomen is niet duidelijk, wel dat haar quarantaineperiode is afgelopen voordat de eerste ministerraad van het politieke seizoen plaatsvindt, op 14 augustus.

Een oranje reisadvies betekent dat een bezoek aan een regio of land wordt afgeraden. Reis alleen als het noodzakelijk is, raadt het ministerie van buitenlandse zaken aan. Voor Ollongren, die familie in Zweden heeft, was het een noodzakelijke reis, laat haar ministerie weten.

Mensen vinden het zelfs als ze klachten hebben lastig om thuis te blijven. Toch is een wettelijke thuisblijfplicht moeilijk te verdedigen. Dat zou te diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer. Ook handhaving is geen doen, nu zoveel Nederlanders in het buitenland vakantie vieren.

Wintersporters

Als mensen zich mogen testen tijdens zo’n thuisquarantaine, of ze nu klachten hebben of niet, dan zou de periode mogelijk korter kunnen. Nu is het advies twee weken, met testen zou dat een week of een paar dagen kunnen worden, mits iemand klachtenvrij is. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden.

In februari en maart waren besmette wintersporters die terugkeerden uit Italië en Oostenrijk motoren achter de verspreiding van het virus in Nederland. Afgelopen week bleek dat op Schiphol dagelijks vluchten landen uit risicogebieden, zoals Brazilië. Een passagier uit Italië heeft gisteren een geldboete van 500 euro opgelegd gekregen omdat hij op 24 juni weigerde een mondkapje op te doen tijdens de vlucht van Gran Canaria naar Nederland.

Na drie testen en twee weken quarantaine gaat de QR-code in China op groen

China neemt het zekere voor het onzekere. Iedereen die het land in wil, moet zich laten testen binnen vijf dagen vóór hij het vliegtuig in gaat. Alleen met een negatieve uitslag mag je het land binnen. Vervolgens moet iedere reiziger veertien dagen in quarantaine. 

Waar die quarantaine plaatsvindt, bepalen de lokale autoriteiten. In Shanghai mag je nu bijvoorbeeld de eerste week in een hotel en de tweede week thuis doorbrengen. Wie nog door moet reizen naar een ander deel van het land, heeft die optie niet en moet sowieso in een hotel. Op dag vijf en aan het eind van de isolatieperiode volgen nog meer testen. Zijn die negatief, dan is de reiziger vrij om te gaan. De QR-code op zijn telefoon is dan groen als bewijs voor een goede gezondheid. 

In de hoofdstad Peking komen op dit moment geen vluchten uit het buitenland aan. Wie naar Peking wil, moet dus quarantainetijd uitzitten in de stad van aankomst. Dit geldt voor Chinezen die het land binnenkomen, én voor buitenlanders. Die laatste groep komt China echter nauwelijks in. Bestaande visa en verblijfsvergunningen zijn per 28 maart bevroren. Om het land in te komen is toestemming nodig van de autoriteiten, en die zijn daar niet scheutig mee.
Eefje Rammeloo, Shanghai

Iedereen uit risicogebied krijgt straks een test op Duitse luchthaven

In Duitsland moet iedereen die vanuit een risicogebied per boot of vliegtuig het land binnenkomt twee weken in isolatie, tenzij de reiziger een negatieve test bij zich heeft die uiterlijk 48 uur voor de reis is afgenomen. En een ‘risicogebied’, dat is vrijwel de hele wereld buiten de EU; het gaat namelijk om zo’n 130 staten. Sinds kort kunnen mensen die in Duitsland terugkeren uit dergelijke risicolanden op sommige internationale vliegvelden een gratis test krijgen; vanaf augustus wordt het ook echt verplicht om zo’n test daadwerkelijk te ondergaan.

De uitslag van de ‘luchthaventest’ komt als het goed is in een paar uur binnen, en wordt naar de telefoon van de reiziger gestuurd. Tot op dat moment moet de reiziger in isolatie verblijven. Is de test positief, dan is de veertiendaagse quarantaine vervolgens verplicht.

De voorwaarden voor de isolatieperiode verschillen per Duitse deelstaat, en worden ook lokaal gemonitord. In sommige deelstaten kunnen boetes voor het niet naleven van de voorschriften oplopen tot 10.000 euro – er wordt steekproefgewijs gecontroleerd.
Iris Ludeker, redactie buitenland

In Australië betaal je fors voor het quarantainehotel

De Australische regering laat louter staatsburgers en mensen met een permanente verblijfsvergunning toe tot het continent. Bij aankomst zijn internationale reizigers verplicht om twee weken in een door de regering geselecteerd quarantainehotel te verblijven; sinds 18 juli moeten ze daar bovendien zelf voor betalen, maar liefst 3000 Australische dollar (circa 1800 euro) voor een volwassene en 500 dollar voor kinderen ouder dan twee jaar. Een tweede volwassene binnen één gezin betaalt 1000 dollar.

Premier Scott Morrison kondigde begin juli aan dat hij maximaal 4000 reizigers per week toelaat in Australië om het risico op verspreiding van het virus te minimaliseren. Aan het begin van de pandemie was het overgrote deel van de internationale reizigers de oorzaak van nieuwe coronagevallen in Australië. Dat is inmiddels wel anders.

Voor de tweede keer dit jaar verkeert grootstedelijk Melbourne in een (intelligente) lockdown. Al een paar weken lang komen er, ondanks de lockdown, dagelijks honderden nieuwe gevallen bij in dat gebied in de deelstaat Victoria. Dit keer zijn het burgers die elkaar besmetten, geen internationale reizigers die het virus met zich meebrengen vanuit overzeese gebieden. 
Eva Gabeler, Sydney

In Engeland krijg je een boete als je je niet aan zelfisolatie houdt

Reizigers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen – of ze nu Brits zijn of buitenlands – moeten verplicht twee weken in quarantaine, tenzij ze uit een land komen dat op de veilige lijst staat of op een lijst met uitzonderingsberoepen (zoals seizoenarbeider). Het is de bedoeling dat je als inkomend reiziger tijdens die periode die je thuis, in een hotel of bij vrienden mag doorbrengen, níet naar buiten gaat. Vóór aankomst ben je verplicht een formulier in te vullen met je verblijfadres en contactgegevens. Doe je dat niet, dan kun je als buitenlander aan de grens teruggestuurd worden.

De regels per landsdeel verschillen, maar overal staat er straf op het niet naleven van de quarantaineverplichtingen. In Engeland kun je een boete van 1000 pond (1100 euro) krijgen als je je niet isoleert. Als je je contactgegevens niet juist doorgeeft, loop je het risico dat je tot 3200 pond moet betalen. Het is de bedoeling dat een en ander via steekproefgewijs wordt gecontroleerd, maar dit gebeurt zover bekend slechts mondjesmaat. In Schotland was een maand na het invoeren van de maatregelen zelfs nog geen enkele check uitgevoerd. 
Iris Ludeker, redactie buitenland

Lees ook:

Op vakantie naar een risicogebied? Dat kost je misschien twee weken loon

Wie op vakantie gaat naar een oranje of rood gebied, kan bij terugkomst loon mislopen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden