Vertrek

Qatar vervangt plotseling financiële topman al-Emadi

De minister van financiën van Qatar, Ali Sharif al-Emadi, tijdens de derde jaarlijkse strategische dialoog tussen de VS en Qatar. Beeld AP
De minister van financiën van Qatar, Ali Sharif al-Emadi, tijdens de derde jaarlijkse strategische dialoog tussen de VS en Qatar.Beeld AP

De Qatarese minister van Financiën en voormalig directeur van de nationale bank Ali Sharif al-Emadi is onverwacht afgezet.

De emir heeft hem vervangen door Ali bin Ahmed al-Kuwari, die minister van Handel en Industrie was. Al-Emadi wordt verdacht van fraude en machtsmisbruik, berichtte het staatspersbureau. De plotselinge val van een van de machtigste en voornaamste figuren van het land heeft het schiereiland geschokt.

Er is niets meegedeeld over waarom al-Emadi is gearresteerd, behalve dat hij wordt ondervraagd over machtsmisbruik en fraude met overheidsgeld. Hij was acht jaar directeur van de nationale bank toen Tamim bin Hamad al-Thani in 2013 de emir van het schiereiland werd. De nieuwe emir maakte al-Emadi meteen minister van Financiën van de absolute monarchie die nu naar bruto binnenlandse product per inwoner het op drie na rijkste ter wereld is.

Sluiten van contracten met de overheid

Het is evenmin duidelijk of al-Emadi daadwerkelijk in staat van beschuldiging is gesteld. De verdenkingen zouden betrekking hebben op het sluiten van contracten met de overheid en de rol van al-Emadi als minister, melden bronnen van The Financial Times. De affaire zou geen betrekking hebben op andere topfuncties van hem, zoals voorzitter van het bestuur van de nationale bank, voorzitter van het bestuur van Qatar Airways of van de Qatar Investeringsautoriteit. Met de topfuncties lijkt al-Emadi ‘een financiële sultan’ in de regio, want de investeringsautoriteit beschikt over een vermogen van 300 miljard dollar (bijna 250 miljard euro) en de nationale bank is de grootste geldschieter van het Midden-Oosten.

Recente bezuinigingen van al-Emadi hebben hem impopulair gemaakt en het emiraat bereidt zich voor op een soort verkiezingen in oktober voor een adviserend orgaan. Komend jaar wordt het wereldkampioenschap voetbal in het emiraat gehouden. Bij de voorbereidingen van dit evenement zijn veel beschuldigingen aan het adres van Qatarese leiders geuit over corruptie en uitbuiting van gastarbeiders. Qatar heeft zelf maar een erg bescheiden beroepsbevolking, omdat er zo weinig Qatari’s zijn. Het land telt ruim 2,8 miljoen inwoners, waarvan de grote meerderheid buitenlandse werknemers. Nog geen 15 procent van de bevolking is staatsburger van Qatar.

Lees ook:

Qatar noemt kritiek van voetballers op WK ongepast

Kritiek op Qatar in relatie tot het WK voetbal dat daar volgend jaar plaatsvindt is niet op zijn plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden